Vokietija, Prancūzija, JK ir JAV sutarė atgaivinti transatlantinius santykius | KaunoDiena.lt

VOKIETIJA, PRANCŪZIJA, JK IR JAV SUTARĖ ATGAIVINTI TRANSATLANTINIUS SANTYKIUS

Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės (JK) ir Jungtinių Valstijų užsienio reikalų ministrai penktadienį pasikalbėjo pirmą kartą po JAV prezidento Joe Bideno kadencijos pradžios ir sutarė atgaivinti transatlantinius santykius.

„Užsienio reikalų ministrai sutarė norintys atgaivinti tradiciškai artimą transatlantinę partnerystę ir ateityje kartu spręsti globalius iššūkius. Šis pirmas išsamus pokalbis tarp užsienio reikalų ministrų po prezidento Bideno inauguracijos buvo pažymėtas pasitikėjimo ir konstruktyvumo atmosferos“, – sakoma Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Europos šalių užsienio reikalų ministrai ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas aptarė Irano branduolinį susitarimą, kuris beveik žlugo po to, kai 2018 m. iš jo JAV patraukė tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas.

„E3 ir JAV aptarė, kaip kartu būtų galima išspręsti mūsų bendrai keliamus klausimus dėl Irano“, – tviteryje rašė JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas, pavadindamas tris Europos šalis, pasirašiusias 2015 m. Irano branduolinį susitarimą, E3.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas diskusiją apibūdino kaip „svarbų pokalbį dėl Irano“ ir branduolinių bei regioninių saugumo iššūkių sprendimą kartu.

Savo ruožtu JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as teigė, kad A. Blinkenas „pabrėžė JAV įsipareigojimą bendriems veiksmams, skirtiems įveikti pasaulinius iššūkius“.

A. Blinkenas ir jo kolegos „patvirtino transatlantinių santykių svarbą sprendžiant saugumo, klimato, ekonomikos, sveikatos ir kitus iššūkius, su kuriais susiduria pasaulis“, sakė N. Price'as.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

KLAUSIMAS - KOKIOMIS SĄLYGOMIS

Suprantu, kad jau laikas tuos pašlijusius santykius atnaujinti. Tik...klausimas - kokiomis sąlygomis? Jeigu ir toliau Amerika skaitys, kad pirmoje eilė Amerikos, o kiti tik paklusnūs jos norų vykdytojai...to tikrai jau nebus. Tik, žinant tos valstybės žandarinius valdymo principus, abejoju ar ras bendrą kalbą.

Degutas

O ka, 3 NATO valstybes nebendravo? Kaip cia dabar?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS