Vokietija statys SGD terminalą, kad sumažintų priklausomybę nuo rusiškų dujų | KaunoDiena.lt

VOKIETIJA STATYS SGD TERMINALĄ, KAD SUMAŽINTŲ PRIKLAUSOMYBĘ NUO RUSIŠKŲ DUJŲ

Vokietija paskelbė prie Šiaurės jūros statysianti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, kad sumažintų priklausomybę nuo rusiškų dujų po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, informuoja AFP.

„Maskvos agresijos akivaizdoje būtina kuo įmanoma greičiau sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų“, – pareiškė Vokietijos ekonomikos ir klimato ministras Robertas Habeckas.

Projektą Brunsbiutelyje, Vokietijos šiaurėje, finansuos vystymo bankas KfW. Jį vykdys Nyderlandų dujų bendrovė „Gasunie“ ir Vokietijos energetikos grupė RWE.

Suskystintas dujas lengviau transportuoti ir jas galima importuoti iš užsienio gamintojų, kuriems nereikia dujotiekių. Pavyzdžiui, iš JAV arba Kataro.

Prieš Rusijai užpuolant Ukrainą, Vokietija importuodavo 55 proc. viso dujų kiekio iš Rusijos dujotiekiais per Ukrainą, Lenkiją ir Baltijos Jūros dugną.

Tačiau Rusijos įsiveržimas į Ukrainą privertė Berlyną iš naujo apgalvoti strategiją ir ryžtis pakeisti rusiškas dujas suskystintomis dujomis.

Kol kas Vokietija, ekonomiškai stipriausia Europos valstybė, neturi nei vieno SGD terminalo ir per ateinančius du dešimtmečius planavo importuoti daugiau dujų vamzdynais iš Rusijos.

Tačiau dėl Rusijos karo prieš Ukrainą Vokietija sustabdė „Nord Stream 2“ dujų vamzdyno projekto patvirtinimo procesą, kuriuo dujos būtų tiektos tiesiogiai iš Rusijos.

Dujos užima svarbų vaidmenį Vokietijai planuojant pereiti prie atsinaujinančios energetikos ir suteikia lankstumo kai vėjo jėgainėms per silpnas vėjas, o saulės jėgainėms nepakankamai saulės.

Elbės upės ištakose atsirasiančio SGD terminalo išdujinimo pajėgumai sieks 8 mlrd. m3 per metus. Vėliau jis bus pritaikytas ekologiško vandenilio importui.

Vokietijos vyriausybei priklausys 50 proc. terminalo akcijų, o jo veiklą vykdys „Gasunie“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS