Vokietijoje bus restauruojama didžiulė komunistinių laikų mozaika | KaunoDiena.lt

VOKIETIJOJE BUS RESTAURUOJAMA DIDŽIULĖ KOMUNISTINIŲ LAIKŲ MOZAIKA

Didžiulė komunistinės eros mozaika vidurio Vokietijos Halės mieste bus restauruota kaip buvusios Rytų Vokietijos kultūros paveldo dalis.

Mozaiką sukūrė ispanų menininkas Josepas Renau, panaudojęs beveik 11 tūkst. plytelių, ji yra 35 metrų aukščio ir septynių metrų pločio. Užbaigta 1974 m., ji dengia gyvenamojo namo fasadą.

Mozaika buvo vienas iš pirmųjų tokio pobūdžio didelių projektų Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (VDR), sakė Wüstenroto fondo, padedančio išsaugoti istorinius paminklus, atstovė. Fondas ją apibūdino kaip „VDR kultūros paveldo“ dalį.

Pasak atstovės, kiekvienam naujame Halės-Noištato mieste esančiam gyvenamajam kompleksui buvo sukurta politinė-ideologinė idėja, kuri turėjo būti išreikšta menine forma. 1968 m. Rytų Vokietija užsakė J. Renau sukurti du kūrinius: „Žmonijos įvaldytos gamtos ir technologijų galios“ ir „Darbininkų klasės vienybė ir VDR įkūrimas“. Pirmasis atkurtas 2005 m., antrasis šiuo metu apgadintas ir turi būti atkurtas.

Fondo teigimu, J. Renau (1907–1982 m.) sienų darbai vieni reikšmingiausių Rytų Vokietijos epochos meno kūrinių. Vokietijoje jie išliko tik Halėje ir Erfurte.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klounai

Stazi yra stipriai paveikusi ju smegenis. Tegul masto, kur putleriui ir gazpromui paminklus statys… :D

Matyt,per mažai

sovietai juos parūrrino.

Joškė

Žiauru su tais vokiečiais.. Ne tik nuo dujų priklausomybė...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS