Vokietijoje trys partijos plečia derybas dėl vyriausybės formavimo | KaunoDiena.lt

VOKIETIJOJE TRYS PARTIJOS PLEČIA DERYBAS DĖL VYRIAUSYBĖS FORMAVIMO

Vokietijos centro kairės Socialdemokratų partija (SDP) ir dvi mažesnės partijos ketvirtadienį paskelbė, kad kitą savaitę plės savo derybas dėl naujos vyriausybės suformavimo, darbą baigiančios kanclerės Angelos Merkel bloko lyderiui užsiminus apie norą trauktis po rinkimuose patirto pralaimėjimo.

Liberalios Laisvosios demokratų partijos (FDP) generalinis sekretorius Volkeris Wissingas (Folkeris Visingas) sakė, kad pirmasis jo partijos, socialdemokratų ir žaliųjų derybų ratas vyko „labai gerai“.

Jo kolega iš Žaliųjų partijos Michaelis Kellneris (Michaelis Kelneris) reporteriams sakė, kad buvo „gera diskusijų diena“.

„Per derybas jutau, kad galime drauge kažką sukurti“, – sakė SDP generalinis sekretorius Larsas Klingbeilis.

Nė viena iš trijų partijų neatskleidė detalių apie derybas, sėkmės atveju išstumsiančias 16 metų didžiausiai Europos ekonomikai vadovavusį A. Merkel bloką į opoziciją. Šį bloką sudaro kanclerės centro dešinės Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) ir jos regioninė partnerė Bavarijoje – Krikščionių socialinė sąjunga (CSU).

CDU lyderis, Vokietijos didžiausios Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vadovas Arminas Laschetas (Arminas Lašetas) ketvirtadienį sakė, jog pasiūlys artimiausiomis savaitėmis sušaukti partijos suvažiavimą, kad šis nuspręstų dėl jo, kaip lyderio, ateities.

A. Laschetas, kuris buvo CDU-CSU kandidatas į kanclerius, nesakė, ar sieks išlaikyti partijos lyderio postą, bet kalbėjo apie būtinybę turėti „naujų asmenybių, kad būtų galima pradėti iš naujo“.

Jo rinkimų kampanija nepatraukė pakankamai rinkėjų ir blokas per rugsėjo 26-osios rinkimus gavęs 24,1 proc. balsų liko antroje vietoje po socialdemokratų. Tai prasčiausias visų laikų CDU-CSU rezultatas.

60 metų A. Laschetas jau yra sakęs, kad nebevadovaus Šiaurės Reinui-Vestfalijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lašetas ar Šiklgruberis

Pralaimėjimas rinkimuose buvo nulemtas kai Merkel įpėdiniu pasirinko žmogelį prancūziška pavarde,-koks save gerbiantis vokietis balsuos už prancūzą ant savo galvos?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS