Vokietijos kanclerė ir Kinijos premjeras gina susitarimą su Iranu ir laisvąją prekybą | KaunoDiena.lt

VOKIETIJOS KANCLERĖ IR KINIJOS PREMJERAS GINA SUSITARIMĄ SU IRANU IR LAISVĄJĄ PREKYBĄ

  • 1

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) ketvirtadienį gynė susitarimą su Iranu, be to, kinų vyriausybės vadovas užsiminė, kad šios sutarties nutraukimas komplikuotų derybas su Šiaurės Korėja.

A. Merkel ir Li Keqiangas per susitikimą Didžiojoje liaudies salėje Pekine pademonstravo bendrą poziciją dėl Irano ir laisvosios prekybos: klausimais, kuriuos pastaruoju metu smarkiai paveikė JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimai.

Li Keqiangas perspėjo, kad susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos nutraukimas „padarys poveikį ne tik Iranui, bet ir neigiamai paveiks (galimybes) taikiomis derybomis išspręsti kitus itin svarbius tarptautinius klausimus“.

Šiaurės Korėjos pavadinimo jis nepaminėjo, bet analitikai yra perspėję, kad D. Trumpo pasitraukimas iš susitarimo su Iranu sumažino Vašingtono derybinį patikimumą prieš kitą mėnesį planuojamą jo susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

Vokietijos lyderė taip pat perspėjo dėl D. Trumpo sprendimo ekonominio poveikio Europai.

JAV prezidento sprendimas grąžinti sankcijas Teheranui, priimtas nepaisant sąjungininkių prašymų išsaugoti susitarimą, gali smogti Europos kompanijoms, kurios nuo susitarimo pasirašymo 2015 metais turi verslo reikalų su Iranu.

Jei Europos firmos, bijodamos JAV sankcijų, pasitrauktų iš Irano ar apribotų veiklą šioje šalyje, „atsirastų galimybė kitų šalių verslui užimti vietą ir vaidinti didesnį vaidmenį“, sakė A. Merkel.

Tuo tarpu Li Keqiangas atmetė mintį, kad Irano krizė sudarė sąlygas Kinijos valiutos internacionalizacijai, pasigirdus spėlionėms, kad naftos ateities sandorių juaniais paklausa didės.

„Juanio internacionalizacija yra ilgalaikis procesas, glaudžiai susijęs su Kinijos ekonomikos plėtra“, – sakė premjeras.

Prekybos klausimu A. Merkel sveikino Kinijos žingsnius mažinti automobilių importo tarifus ir leisti užsienio automobilių gamintojams turėti didžiausią akcijų paketą bendrose su kinų partneriais įmonėse.

Kanclerė akcentavo Berlyno reikalavimą, kad Pekinas sumažintų kliūtis užsienio investicijoms, ir sakė, kad abi šalys pasirašys supratimo memorandumą, kuriuo pasiūlys abipuses galimybes autonominiams automobiliams patekti į viena kitos rinkas.

„Kinija ir Vokietija eina daugiašališkumo ir laisvosios prekybos skatinimo keliu“, – sakė A. Merkel, kurią atlydėjo 18 vokiečių pramonininkų delegacija.

Li Keqiangas užsiminė, kad per dvišalį susitikimą, kuris liepos mėnesį įvyks Pekine, galėtų būti pasirašytas daug metų rengiamas Kinijos ir ES investicijų susitarimas.

„Kinijos durys (investicijoms) bus dar labiau atvertos“, – sakė Li Keqiangas.

Tikėtasi, kad A. Merkel aptars klausimą dėl Nobelio taikos premijos laureato Liu Xiaobo (Liu Siaobo) našlės Liu Xia (Liu Sia), kuri jau beveik metus po vyro mirties be jokių kaltinimų laikoma namų arešto sąlygomis. Politiniu kaliniu laikytas Liu Xiaobo mirė 2017 metų liepos 13 dieną nuo vėžio.

„Radome dialogo mechanizmą, kur gali būti keliami sunkūs klausimai“, – sakė A. Merkel.

Vėliau ketvirtadienį ji susitiks su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Laisvoji prekyba naudinga TIK prekeiviams ir kenkia mažesnėms šalims.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS