Vokietijos kanclerė A. Merkel bus prisaikdinta trečiai kadencijai | KaunoDiena.lt

VOKIETIJOS KANCLERĖ A. MERKEL BUS PRISAIKDINTA TREČIAI KADENCIJAI

Angela Merkel antradienį trečią kartą stos prie Vokietijos vyriausybės vairo, užbaigdama kelių mėnesių politinio netikrumo laikotarpį, kurio metu ji buvo įsitraukusi į derėtuves su savo varžovais dėl to, kai jie gali prisidėti prie vadovavimo didžiausiai Europos ekonomikai.

Praėjus 86 dienoms po to, kai 59 metų A.Merkel laimėjo rinkimus, tačiau neužsitikrino daugumos, Bundestagas balsuos dėl jos kandidatūros vadovauti vyriausybei dar vieną ketverių metų kadenciją.

Balsavimas parlamento žemuosiuose rūmuose bus slaptas, tačiau galimybė, kad A.Merkel kandidatūra į kanclerio postą nebus patvirtinta tėra tik hipotetinė.

Kontroliuojantys 504 iš 631 vietų Bundestage, A.Merkel konservatoriai ir jų naujieji centro kairieji partneriai – Socialdemokratų partija(SPD) – užsitikrino neįveikiamą daugumą, po įtemptų derybų sudarę sutartį dėl „didžiosios koalicijos“.

Vėliau A.Merkel kandidatūrą savo oficialioje rezidencijoje dar turės patvirtinti šalies prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas), o galiausiai ji bus prisaikdinta Bundestage.

A.Merkel – tik trečioji pokario Vokietijos kanclerė, išlaikysianti vyriausybės vadovo postą trečią kadenciją.

Ši ceremonija, vėlesnis ministrų prisaikdinimas ir pirmasis kabineto posėdis leis A.Merkel pagaliau grįžti prie įprasto darbo po ilgiausio vyriausybės formavimo nuo Antrojo pasaulinio karo.
A.Merkel trečiadienį planuoja pasakyti kalbą parlamente ir tą pačią dieną išvyks į Paryžių derybų su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu).

Be kitų klausimų, per šias derybas, kaip numatoma, bus tariamasi ir dėl vėliau šią savaitę įvyksiančio Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo darbotvarkės.

Debatai parlamente trečiadienį po kanclerės kalbos bus pirmoji galimybė įstatymų leidėjų diskusijoms po to, kai SPD pasitraukė iš opozicijos ir prisidėjo prieš valdančiosios koalicijos.

A.Merkel argumentavo, kad ilgai trukusios derybos dėl politikos ir postų su socialdemokratais, kurie iš pradžių labai atsargiai vertino šios koalicijos galimybę, buvo tinkamai praleistas laikas.

Ji išreiškė palaikymą pirmadienį įvykusiam koalicijos sutarties pasirašymui, sakydama, kad „mes įsiklausėme vieni į kitus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS