Vokietijos kanclerė pirmą kartą apsilankys Aušvico koncentracijos stovykloje | KaunoDiena.lt

VOKIETIJOS KANCLERĖ PIRMĄ KARTĄ APSILANKYS AUŠVICO KONCENTRACIJOS STOVYKLOJE

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, anot žiniasklaidos, pirmą kartą lankysis buvusioje Aušvico koncentracijos stovykloje. Kanclerė priėmė Aušvico-Birkenau fondo kvietimą ir gruodžio 6-ąją dalyvaus jo įsteigimo dešimtųjų metinių minėjime, rašo laikraštis „Süddeutsche Zeitung“.

Laikraščio duomenimis, A. Merkel per savo viešnagę ketina apžiūrėti ir Aušvico, ir Birkenau mirties stovyklas.

„Süddeutsche Zeitung“ atkreipia dėmesį į tai, kad A. Merkel bus tik trečioji Vokietijos kanclerė, apsilankiusi buvusioje koncentracijos stovykloje. Prieš ją savo kadencijos metais Aušvice buvojo tik Helmutas Schmidtas ir Helmutas Kohlis.

Aušvicas-Birkenau per Antrąjį pasaulinį karą tada Trečiojo Reicho užimtoje Lenkijoje buvo didžiausia nacių koncentracijos stovykla. Čia buvo nužudyta apie 1,1 mln. žmonių, dauguma jų – žydai. Stovykloje gyvybės neteko ir 80 tūkst. lenkų, kurie nebuvo žydai, 25 tūkst. romų  bei 20 tūkst. sovietų karių. Mirties stovyklą Raudonoji armija išlaisvino 1945 metų sausio 27 dieną.

Aušvico-Birkenau fondas buvo įsteigtas 2009-aisiais. Jo iniciatorius – tuometis Lenkijos užsienio reikalų ministras ir buvęs Aušvico kalinys Wladyslawas Bartoszewskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Galėtų ta proga ir krosnis užkurt...

Arabas

Aciu Frau Frankenstein uz viska... :D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS