V.Zelenskis prašo Europos didinti Rusijai spaudimą, kad Rytų Ukrainoje baigtųsi karas | KaunoDiena.lt

V.ZELENSKIS PRAŠO EUROPOS DIDINTI RUSIJAI SPAUDIMĄ, KAD RYTŲ UKRAINOJE BAIGTŲSI KARAS

  • 10

Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį atvykęs į Briuselį savo pirmojo užsienio vizito pažadėjo prašyti Europos didinti spaudimą Rusijai, kad jo šalies rytuose baigtųsi karas.

Aktorius ir komikas V. Zelenskis, balandį vykusiuose prezidento rinkimuose užtikrintai įveikęs tuometinį Ukrainos lyderį Petro Porošenką, Briuselyje susitiko su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu), o vėliau antradienį įvyko jo susitikimas su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Pranešime savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ V. Zelenskis sakė, kad skiria savo vizitą vaikams, nukentėjusiems per tebesitęsiantį ginkluotą konfliktą su Rusijos remiamais prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje. Nuo 2014 metų konfliktas jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių.

Prezidentas taip pat paragino Maskvą padėti užbaigti tą karą, per kurį, jo teigimu, dešimtys tūkstančių vaikų susidūrė su smurtu.

„Tačiau raginimų negana. Todėl mano susitikimai su Europos lyderiais prasidės klausimu: kaip galime kartu spausti agresorių? Kaip galime jį priversti dirbti vardan taikos?“ – feisbuke rašė V. Zelenskis.

„Esu tikras, kad kartu rasime sprendimą. Galbūt ne šiandien, bet būtinai rasime“, – pridūrė jis.

Antradienį atvykęs į EK būstinę, V. Zelenskis paspaudė ranką J.-C. Junckeriui.

EK vadovas, prieš derybas su V. Zelenskiu, paklaustas, ar nepasiilgo ankstesnio Ukrainos prezidento P. Porošenkos, atsakė: „Turiu naują.“

„Aš geresnis. Naujas – geriau nei senas“, – besišypsodamas į žurnalistų klausimą atsakė V. Zelenskis.

NATO palaikymas

Per susitikimą su J. Stoltenbergu V. Zelenskis Briuselyje pareiškė, kad jo šalies europietiškos ir euroatlantinės integracijos kursas nesikeis.

„Strateginis Ukrainos kursas gauti visateisę narystę Europos Sąjungoje ir NATO yra įtvirtintas Ukrainos konstitucijoje ir tebėra mūsų nepasikeitęs užsienio politikos prioritetas. Ukrainos judėjimas aukštų europietiškų gyvenimo ir saugumo standartų link yra ukrainiečių visuomenės reikalavimas, tai yra visų mūsų reformų tikslas“, – teigė Ukrainos prezidentas per bendrą spaudos konferenciją su NATO generaliniu sekretoriumi.

„Besitęsianti ginkluota Rusijos agresija yra pagrindinis euroatlantinio saugumo iššūkis. Vienas iš mūsų bendrų uždavinių – užtikrinti stabilumą ir saugumą Juodojoje jūroje, o tam reikia papildomų Aljanso pastangų“, – pabrėžė V. Zelenskis.

„Mums reikia visų įmanomų mechanizmų, kurie padės mums šiame kelyje, taip pat ir kitų, kuriuos bus pasiruošę mums pasiūlyti sąjungininkai. Tačiau dabar turime susikoncentruoti į mūsų svarbiausią užduotį – įgyvendinti vidines reformas, kurios priartins mus prie NATO standartų“, – pridūrė jis.

J. Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad NATO palaiko Ukrainos įgyvendinamas reformas.

„Dabar mūsų tikslas – reformos... Svarbu turėti galimybę atitikti NATO standartus, todėl palaikome ir padedame Ukrainai įgyvendinti reformas“, – sakė Aljanso vadovas.

Jo teigimu, šiuo metu NATO daugiausia dėmesio skiria Ukrainos saugumo organų ir gynybos srities modernizavimui ir kovai su korupcija.

„Tai gerai Ukrainos gyventojams, gerai saugumo organams; tai – vienintelis kelias į būsimą narystę NATO“, – pareiškė J. Stoltenbergas.

„Tik šalis, kuri sprendžia pretenduoti į narystę, ir 29 šalys sąjungininkės sprendžia, kada valstybė yra pasiruošusi įstoti į Aljansą. Ir jokia kita valstybė neturi teisės kištis ar vetuoti šį procesą“, – pridūrė jis.

J. Stoltenbergas sakė, kad NATO sąjungininkės tebesilaiko nuomonės, išsakytos 2008 metais per Aljanso viršūnių susitikimą, kai buvo pareikšta, kad ateityje Ukraina ir Gruzija taps NATO narėmis.

Tiek ES, tiek NATO palaiko Ukrainą jos konflikte su Rusija, tačiau taip pat ragina Kijevą labiau stengtis įgyvendinti itin reikalingas politines ir ekonomines reformas.

Ukraina ir Vakarai kaltina Rusiją kurstant konfliktą Rytų Ukrainoje ir siunčiant per sieną ginklų bei karių, bet Maskva, nepaisydama įrodymų, šiuos kaltinimus neigia.

GALERIJA

  • V.Zelenskis prašo Europos didinti Rusijai spaudimą, kad Rytų Ukrainoje baigtųsi karas
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Luganską ir Donecką jiems jau matyti kaip savo ausis. Tai iš tikrųjų jau dvi nepriklausomos respublikos. Kaip, pavyzdžiui, Kosovas. Bandys chocholai ten lysti - gaus į dantis, kad maža nepasirodys. Gali ir iki Kijevo anie nužygiuoti. O kas tada ? Bėgti benderovcams į vakarus ? Tai kad jie ir ten nereikalingi. Kas gi nori tų bukų banditų pas save ? Nebent Amerika susimiltų, į kokią Zimbabve perkeltų su negrais kariauti...

Apsikakavo Zelcas

Gavosi taip kad Zelcas su Porošenko ta pačia rašliava skaite i mases:) Na hoholai yra hoholai ir koks skyrtumas katras žydas juos valdo:)

ta-A.V- von xoxolu pridurke

nuo kompo....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS