Xi Jinpingas ragina ŠBO šalių vadovus stiprinti tarpusavio ryšius, V. Putinas giria paramą | KaunoDiena.lt

XI JINPINGAS RAGINA ŠBO ŠALIŲ VADOVUS STIPRINTI TARPUSAVIO RYŠIUS, V. PUTINAS GIRIA PARAMĄ

  • 0

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) antradienį paragino Rusijos, Irano ir kitų Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) šalių vadovus stiprinti ryšius ir priešintis sankcijoms.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas padėkojo už paramą, išreikštą ŠBO Maskvai privačios karinės bendrovės „Wagner“ ginkluoto maišto metu.

Kinija ir Rusija pastaraisiais metais sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o jų strateginė partnerystė tapo dar glaudesnė po to, kai praėjusių metų vasarį Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

ŠBO, kurios devintuoju nariu antradienį tapo Iranas, yra politinė, ekonominė ir saugumo organizacija, siekianti konkuruoti su Vakarų aljansais.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad virtualaus susitikimo metu Xi Jinpingas paragino dėti pastangas siekiant apsaugoti taiką regione ir užtikrinti saugumą.

Susitikimo metu jis taip pat teigė, kad ŠBO valstybės narės turėtų stiprinti tarpusavio solidarumą.

Nors Kinija teigia esanti neutrali Ukrainos karo klausimu, ji sulaukė kritikos už tai, kad atsisakė pasmerkti Maskvą dėl jos puolimo.

V. Putinas per savo pirmą aukščiausiojo lygio susitikimą po praėjusį mėnesį įvykusio trumpai gyvavusio samdinių grupės „Wagner“ boso Jevgenijaus Prigožino maišto, padėkojo už ŠBO paramą šio įvykio metu.

„Rusija užtikrintai priešinasi ir toliau priešinsis išorės spaudimui, sankcijoms ir provokacijoms“, – pareiškė jis.

„Norėčiau padėkoti savo kolegoms iš ŠBO šalių, kurie išreiškė paramą Rusijos vadovybės veiksmams konstitucinei tvarkai, piliečių gyvybei ir saugumui apsaugoti“, – nurodė V. Putinas.

Iranas prisijungė, toliau – Baltarusija

Antradienį Iranas tapo visateisiu ŠBO nariu. Pastaraisiais mėnesiais Iranas suintensyvino diplomatiją tiek su draugais, tiek su priešais, siekdamas sumažinti savo izoliaciją, pagerinti ekonomiką ir pademonstruoti savo galią.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) pareiškė, kad šalies prisijungimas prie ŠBO padės užtikrinti kolektyvinį saugumą, plėsti ryšius bei stiprinti vienybę.

Be aukščiausiojo lygio susitikimo šeimininkės Indijos, kitos pilnateisės ŠBO šalys narės yra Kazachstanas, Kirgizija, Pakistanas, Tadžikistanas ir Uzbekistanas.

Stebėtojos statusą turinčiai Baltarusijai buvo pranešta, kad kitame ŠBO aukščiausiojo lygio susitikime ji irgi taps visateise organizacijos nare.

Londono karališkojo koledžo profesorius Harshas V. Pantas (Haršas V. Pantas) nurodė, kad ši Irano narystė Vakaruose kelia susirūpinimą dėl galimo Teherano, Maskvos ir Pekino susivienijimo.

Anot jo, šios šalys yra nusiteikusios prieš Vakarus, tačiau ne visos ŠBO narės laikosi tos pačios nuomonės.

„Jei tokia ašis bus suformuota, ji bus suformuota nepriklausomai nuo ŠBO, nes Vidurio Azijos šalys ir tokios šalys kaip Indija nelaiko ŠBO iš esmės priešiška Vakarams“, – naujienų agentūrai AFP teigė profesorius.

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad susitikimo metu Kinijos prezidentas perspėjo dėl spalvotųjų revoliucijų ir naujo šaltojo karo.

„Turime būti labai budrūs, kad išorės jėgos nekurstytų naujo šaltojo karo ir nesukeltų konfrontacijos regione, ir ryžtingai pasipriešinti bet kokiai šaliai, kuri dėl kokių nors priežasčių kišasi į vidaus reikalus ir rengia spalvotąją revoliuciją“, – sakė Xi Jinpingas.

Nerimas dėl Afganistano

Aukščiausiojo lygio susitikimo metu konkuruojančių šalių – Indijos ir Pakistano – vadovai pareiškė, kad Afganistanas tebėra vienas iš svarbiausių klausimų.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) pareiškė, kad Afganistanas gali tapti nestabilumo židiniu regione, o jo kolega iš Pakistano Shehbazas Sharifas (Šehbazas Šarifas) paragino kuo skubiau atnaujinti tarptautinius santykius su Afganistano Talibanu.

Indija yra ir ŠBO, ir vadinamojo Ketverto (angl. The Quad) – keturių demokratinių šalių, įskaitant Japoniją, JAV ir Australiją, iniciatyvos – narė.

Praėjusį mėnesį Indijos premjeras su oficialiu vizitu viešėjo Vašingtone, kur susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Biadenu).

Tuo pat metu Maskva tebėra didžiausia Indijos ginklų tiekėja – jos jau dešimtmečius yra sąjungininkės, o vykstant karui Ukrainoje Naujasis Delis perka rusišką naftą mažesnėmis kainomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS