Xi Jinpingas: Rusija ir Kinija turėtų vadovauti pasaulio valdymo reformai | KaunoDiena.lt

XI JINPINGAS: RUSIJA IR KINIJA TURĖTŲ VADOVAUTI PASAULIO VALDYMO REFORMAI

  • 14

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienį pareiškė, kad Kinija ir Rusija turi vadovauti pasaulio valdymo reformai, pranešė valstybinis kinų transliuotojas CCTV.

Pirmadienį Didžiojoje liaudies salėje Pekine Kinijos lyderis susitiko su Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Federacijos Tarybos pirmininke Valentina Matvijenko.

Pastaraisiais metais Pekinas ir Maskva sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jų bendravimas tapo dar glaudesnis.

Xi Jinpingas sakė, kad abiejų šalių santykių plėtojimas yra strateginis jų pasirinkimas, pagrįstas esminiais šių dviejų valstybių ir tautų interesais, pranešė CCTV.

„Abi šalys taip pat turi stiprinti bendravimą ir bendradarbiavimą daugiašaliuose mechanizmuose, pavyzdžiui, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijoje ir BRICS šalyse, vadovauti teisingai pasaulinio valdymo reformos krypčiai ir ginti bendrus besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių ir besivystančių šalių interesus“, – rašoma pareiškime.

Pirmadienį Vakarų lyderiai renkasi Vilniuje, kur antradienį ir trečiadienį vyks NATO viršūnių susitikimas. Jame, kaip tikimasi, bus ištransliuota vienybė dėl būsimos Ukrainos narystės Aljanse. Į šią perspektyvą Rusija įnirtingai reagavo.

Nors Pekinas save laiko neutralia karo šalimi, jo atsisakymas pasmerkti Maskvos invaziją paskatino daugelį Kyjivo sąjungininkų apkaltinti Kiniją palankumu Rusijai.

V. Matvijenko pirmadienį pareiškė, kad Pekino ir Maskvos strateginė partnerystė pasiekė aukščiausią lygį istorijoje ir yra toliau nuosekliai plėtojama, pranešė CCTV.

Politikė sakė, kad kovą įvykęs Xi Jinpingo vizitas į Maskvą, kur jis susitiko su kolega Vladimiru Putinu, tolesniam Rusijos ir Kinijos santykių plėtojimui suteikė stiprų postūmį.

Pasak Kinijos lyderio, jo šalis yra „pasirengusi toliau dirbti su Rusija, kad naujoje eroje būtų plėtojama visapusiška strateginė abipusės pagalbos, gilios integracijos, inovacijų ir visapusiško bendradarbiavimo partnerystė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

To che

Nera kinijoje vidines ar isorines auditorijos. Absoliuciai visa kinijos medija raso pagal viena ir ta pati editorini kurpali, bet kadangi kiniskai neskaitome, galvojam, kad skiriasi.

da

kalbėti gali, jei pabandys daryti, bus pakelti importo mokesčiai kinijos produkcijai europoje ir amerikoj. ir kur tada bus ponas SI?

che

nusiraminkit, šitas pareiškimas skirtas vidinei auditorijai. Kita vertus Šiaurės Korėjos diktatorius irgi vaidina pasaulio lyderį saviems.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS