Xi Jinpingas Vidurinės Azijos viršūnių susitikime pasidžiaugė „nauja santykių era“ | KaunoDiena.lt

XI JINPINGAS VIDURINĖS AZIJOS VIRŠŪNIŲ SUSITIKIME PASIDŽIAUGĖ „NAUJA SANTYKIŲ ERA“

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), ketvirtadienį pradėdamas aukščiausiojo lygio susitikimą, kurio tikslas – stiprinti ryšius su strategiškai svarbaus regiono lyderiais, pasidžiaugė nauja Kinijos ir Vidurinės Azijos santykių era.

„Glaudesnis Kinijos ir Vidurinės Azijos bendradarbiavimas yra strateginis pasirinkimas“, – skaitomoje kalbos ištraukoje cituojami Xi Jinpingo žodžiai, skirti kolegoms iš Vidurinės Azijos, ir priduriama, kad jis tikisi, jog derybos „paskelbs naują santykių erą“.

Aukščiausiojo lygio susitikimas, rengiamas senoviniame Kinijos mieste Siane, istoriniame rytiniame Šilko kelio, per Vidurinę Aziją jungusio Kiniją su Europa, gale, yra kertinis, pareiškė Pekinas.

Ketvirtadienio vakarą per sveikinimo banketą sakydamas kalbą regiono lyderiams Xi Jinpingas teigė, kad ryšių stiprinimas yra „strateginis pasirinkimas“.

„Esu įsitikinęs, kad rytoj mūsų bendromis pastangomis surengtas aukščiausiojo lygio susitikimas bus visapusiškai sėkmingas ir pradės naują Kinijos ir Vidurinės Azijos santykių erą“, – cituojamas Xi Jinpingo kalbos tekstas, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Prisijunkite prie mūsų ir atverkite šviesią Kinijos ir Vidurinės Azijos bendradarbiavimo ateitį“, – pridūrė jis.

Tai pirmas tokio pobūdžio susitikimas nuo oficialių santykių užmezgimo prieš 31 metus.

Pekinas teigia, kad prekyba su Kazachstanu, Kirgizija, Tadžikistanu, Turkmėnistanu ir Uzbekistanu 2022 metais pasiekė 70 mlrd. dolerių (64,6 mlrd. eurų) ir 2023 metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniais metais, išaugo 22 procentais

Vidurinė Azija taip pat tapo svarbia Kinijos trilijonų dolerių vertės „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyvos, kuri yra svarbiausias prezidento Xi Jinpingo geopolitinis projektas, dalimi.

Pekinas siekia atnaujinti bendradarbiavimą ir užpildyti vakuumą, atsiradusį buvusiose sovietinėse valstybėse prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje.

Kinija, antra pagal dydį pasaulyje energijos vartotoja, investavo milijardus dolerių, kad pasinaudotų gamtinių dujų ištekliais Vidurinėje Azijoje, o regioną raižo geležinkelio linijos, jungiančios Kiniją su Europa.

Analitikai AFP sakė, kad šiame viršūnių susitikime tikriausiai bus stengiamasi paspartinti didžiulių transporto jungčių ir vamzdynų tiesimą, įskaitant ilgai atidėliotą 6 mlrd. dolerių (5,54 mlrd. eurų) vertės geležinkelį tarp Kinijos, Kirgizijos ir Uzbekistano bei Vidurio Azijos ir Kinijos dujotiekio plėtrą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Arijas

Azijatus, iskaitant moskovija, reikia jau gesinti. Per daug ispindejo placiasnukiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS