Y. Lapidas paskelbė suformavęs būsimą naują Izraelio valdančiąją koaliciją | KaunoDiena.lt

Y. LAPIDAS PASKELBĖ SUFORMAVĘS BŪSIMĄ NAUJĄ IZRAELIO VALDANČIĄJĄ KOALICIJĄ

Izraelio opozicijos lyderis Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) vėlai trečiadienį paskelbė, kad jam pavyko sutelkti plačią koaliciją, išstumsiančią iš valdžios ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), ilgiausiai vyriausybės vadovo poste dirbantį lyderį.

Jeigu ateinančiomis dienomis koaliciją patvirtins 120 vietų turintis Knesetas, karingo būdo dešiniojo sparno lyderio, praminto Bibi (Bibiu) ir ilgai dominavusio Izraelio politikoje, valdymas pasibaigs.

Y. Lapido pareiškimas buvo paskelbtas likus mažai laiko iki galutinio termino vidurnaktį, po derybų maratono su grupe įvairios politinės pakraipos partijų, kurias daugiausiai vienija tik troškimas nuversti B. Netanyahu.

„Man pavyko, – per „Facebook“ parašė Y. Lapidas, buvęs televizijos žinių pranešėjas. – Pažadu, kad ši vyriausybė dirbs visų Izraelio piliečių labui – ir už ją balsavusių, ir nebalsavusių.“

Pagal susitarimą dėl dalijimosi valdžia pirmuosius dvejus kadencijos metus premjero poste dirbs dešiniųjų nacionalistinių pažiūrų Naftali Bennettas (Naftalis Benetas) – technologijų sektoriuje kapitalą susikrovęs milijonierius. Tolesnius dvejus metus vyriausybės vairas priklausytų Y. Lapidui.

„Su Dievo pagalba kartu darysime tai, kas yra gerai Izraeliui ir vėl sugrąžinsime Izraelį į vėžes“, – N. Bennettas sakė prezidentui Reuvenui Rivlinui, kai Y. Lapidas informavo daugiausiai reprezentacinį valstybės vadovą apie koalicijos suformavimą.

Dabar opozicijos lyderis ir jo partneriai turės mažiausiai savaitę iki įstatymų leidėjų balsavimo jų vyriausybei patvirtinti. Tikėtina, kad per šį laiką B. Netanyahu ir jo partija „Likud“ visomis išgalėmis stengsis oponentų planą sužlugdyti.

Jeigu kurie nors partneriai nuspręstų paskutinę minutę pasitraukti iš „pokyčių“ aljanso, Izraelis tikriausiai žengtų į naujus rinkimus, ir jie būtų jau penkti per kiek ilgesnį nei dvejų metų laikotarpį.

Su Dievo pagalba kartu darysime tai, kas yra gerai Izraeliui ir vėl sugrąžinsime Izraelį į vėžes.

Marga koalicija

Y. Lapidas, vadovaujantis pasaulietiškai centristų partijai „Yesh Atid“, praėjusį sekmadienį užsitikrino svarbią N. Bennetto, partijos „Yamina“ vadovo, paramą.

Kad suburtų bloką prieš B. Netanyahu, Y. Lapidas turėjo pasirašyti individualius susitarimus su septyniomis partijomis.

Tarp jų yra karinga buvusio B. Netanyahu sąjungininko Gideono Saaro (Gideono Saro) partija „Tikva Hadasha“ („Naujoji viltis“) ir už nausėdijų plėtrą pasisakanti Avigdoro Liebermano (Avigdoro Lybermano) nacionalistinė partija „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“).

Aljansui taip pat priklauso buvusio kariuomenės vado, centristo Benny Gantzo (Benio Ganco), trijuose ankstesniuose rinkimuose nesėkmingai kovojusio su B. Netanyahu, aljansas „Mėlyna ir balta“, istoriškai įtakingi leiboristai ir kairiojo sparno partija „Meretz“.

B. Gantzas, kuris tviteryje parašė, kad tai buvo „didelių vilčių vakaras“, išvyko į Vašingtoną, kur ketvirtadienį susitiks su JAV pareigūnais, įskaitant valstybės sekretorių Antony Blinkeną (Entonį Blinkeną), anksčiau suplanuotų derybų dėl Irano.

Prie permainų aljanso taip pat prisidėjo konservatyvi Izraelio arabų partija „Raam“, kurios lyderis Mansouras Abbasas (Mansuras Abasas) trečiadienį paskelbė, kad toks sprendimas buvo priimtas siekiant užsitikrinti finansavimą ir politiką, pagerinsiančius gyvenimo sąlygas 20 proc. Izraelio gyventojų sudarantiems palestiniečių kilmės arabams.

„Pasiekęs.... susitarimus įvairiais klausimais, atitinkančiais arabų visuomenės interesus, ką tik pasirašiau susitarimą su Yairu Lapidu, kad jis galėtų paskelbti galintis suformuoti vyriausybę“, – sakė jis.

10-ajame dešimtmetyje kiti arabų įstatymų leidėjai rėmė velionį premjerą Yitzhaką Rabiną (Icchaką Rabiną) nepriklausydami jo koalicijai, bet M. Abbasas yra pirmasis arabų politikas Izraelyje, atvirai derėjęsis dėl vaidmens koalicijoje, sakė politikos apžvalgininkas Afifas Abu Muchas.

A. Abu Muchas pažymėjo, kad įstatymų leidėjai iš kitų Izraelio piliečiams arabams atstovaujančių partijų paskelbė nepritarsiantys N. Bennetto, tvirtai remiančio žydų gyvenvietes Vakarų Krante, vadovaujamai vyriausybei.

Yairas Lapidas/EPA-ELTA nuotr.

„Šimtmečio apgavystė“

Y. Lapidui suformuoti vyriausybę buvo pavesta B. Netanyahu nesugebėjus suburti savo koalicijos po kovą įvykusių rinkimų – ketvirtų per mažiau nei dvejus metus.

Laikraštis „The Jerusalem Post“ redaktoriaus skiltyje įspėjo, kad šiai koalicijai „sunkioji dalis dar tik prasideda“, bet pridūrė, kad ji „turi galimybę išties pakeisti Izraelį į gera“ po ne vienų politinės sumaišties metų.

Tikėtina, kad oponentų susitarimas dėl koalicijos dar labiau apsunkins 71 metų B. Netanyahu padėtį. Premjeras yra teisiamas dėl kriminalinių kaltinimų sukčiavus, kyšininkavus ir piktnaudžiavus pasitikėjimu valstybės poste, bet visus kaltinimus neigia.

Jei jis praras valdžią, nebegalės prastūminėti įstatymų pakeitimų, kurie galėtų užtikrinti jam neliečiamybę, ir praras tam tikrų paskyrimų Teisingumo ministerijoje kontrolę.

Premjeras, kuris ankstesnę trejų metų kadenciją dirbo 10-ajame dešimtmetyje, jau seniai dominuoja Izraelio politikoje ir buvo artimas buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

B. Netanyahu sudarė istorinius santykių normalizavimo susitarimus su keturiomis arabų valstybėmis ir vykdė itin sėkmingą vakcinavimo nuo COVID-19 kampaniją.

Tačiau jis nevykdė realių taikos derybų su palestiniečiais, pykstančiais dėl didėjančios Izraelio kontrolės teritorijose, kurių jie nori savo būsimai valstybei.

Įtampa tarp Izraelio ir palestiniečių praėjusį mėnesį buvo virtusi 11 dienų smurtu: iš Gazos Ruožo leidžiamų raketų ugnimi ir niokojamais Izraelio aviacijos smūgiais.

B. Netanyahu praėjusį sekmadienį pareiškė, kad aljansas prieš jį yra „šimtmečio apgavystė“, ir įspėjo, kad tai nulems „kairiojo sparno vyriausybę, pavojingą Izraelio valstybei“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS