Žiniasklaida: Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje sustiprinta kontrolė | KaunoDiena.lt

ŽINIASKLAIDA: BALTARUSIJOS IR LIETUVOS PASIENYJE SUSTIPRINTA KONTROLĖ

  • 1

Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje sustiprinta kontrolė, vykdoma itin kruopšti keliaujančiųjų patikra, antradienį skelbia vokiečių transliuotojas „Deutsche Welle“ (DW).

Baltarusijos KGB nurodė, kad Rusijoje ir kai kuriose posovietinėse šalyse gegužės 9-ąją minimos Pergalės dienos išvakarėse buvo užkirstas kelias teroristiniam aktui. Keliomis dienomis anksčiau pasienyje buvo sustiprinta kontrolė.

Dėl papildomų apžiūrų iš Lietuvos į Baltarusiją važiuojantys autobusai vėluoja po kelias valandas. Keleivių reikalaujama atrakinti telefonus ir kompiuterius, klausinėjama, kodėl jiems buvo išduotos vizos.

DW, pasikalbėjęs su keliais asmenimis, susidūrusiais su tokiais patikrinimais, skelbia, kad Baltarusijos jėgos struktūrų nariai detaliai studijuoja sieną kertančių asmenų telefonų ir piniginių turinį. Ypač tikrinami opozicijos veikėjai ir Ukrainos piliečiai.

Baltarusijos specialiosios tarnybos sako, kad griežtesnė kontrolė pasienyje būtina siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą. Tuo metu Muitinės komitetas nurodo, kad tai standartinė procedūra, nesusijusi su politine piliečių pozicija.

Vienas teisių gynimo organizacijos „Human Constanta“ ekspertas komentare transliuotojui DW pažymėjo, kad pagal įstatymą pasieniečiai ir muitininkai išties gali papildomai tikrinti bet kurį keleivį, jei jiems kyla pagrįstų įtarimų.

„Tačiau jei pagrindu sugriežtintai patikrai tapo piliečio politinės pažiūros, tai yra diskriminacija, – patikslino teisininkas. – Šalyse, kur užtikrinama įstatymo viršenybė, specialiosios komisijos ar teismas galėtų tirti tokį incidentą ir patraukti kaltuosius atsakomybėn. Baltarusijoje šiuo metu nėra instrumentų tokiai praktikai teisiniu keliu sustabdyti.“ 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Archyvai Lubiankoje

Seniai laikas "Himars" ir "Patriot" sistemas statyti, kuriu ne per kur nenorima isigyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS