Žiniasklaida: Turkija parengė naują Ukrainos taikos iniciatyvą | KaunoDiena.lt

ŽINIASKLAIDA: TURKIJA PARENGĖ NAUJĄ UKRAINOS TAIKOS INICIATYVĄ

Turkija, anot žiniasklaidos, parengė naują taikos iniciatyvą, kuria remiantis, karas Ukrainoje būtų įšaldytas daugiau kaip dešimtmečiui.

Planas jau pateiktas Kyjivui ir Maskvai, ketvirtadienį pranešė leidinys „Novaja Gazeta. Europa“, remdamasis savo šaltiniais.

Svarbiausi dokumento punktai yra šie: JAV ir Rusija įsipareigoja jokiomis aplinkybėmis nenaudoti branduolinio ginklo ir grįžti prie branduolinio nusiginklavimo sutarties „New Start“. Konfliktas Ukrainoje įšaldomas dabartinėse fronto linijose. 2040 m. Ukrainoje rengiamas referendumas dėl tolesnio užsienio politikos kurso – iki tada šalis netampa NATO nare. Tuo pat metu, kontroliuojant užsieniui, referendumai vyksta Rusijos okupuotose teritorijose. Karo šalys apsikeičia visais belaisviais. Rusija nesipriešina Ukrainos stojimui į ES.

Birželį Šveicarijoje planuojama didelė Ukrainos taikos konferencija. Anot leidinio, mažai tikėtina, kad turkų iniciatyvai būtų pritarta. Šis planas smarkiai skiriasi nuo Kyjivo reikalavimų, kad Rusija išvestų iš šalies visus savo dalinius. Ir iš Maskvos, kuri yra okupavusi maždaug penktadalį kaimyninės šalies, pastaruoju metu – pagerėjus rusų pajėgų situacijai fronte – girdisi nauji teritoriniai reikalavimai Ukrainai.

 

Gairės: Turkija, Rusija, Ukrainos taikos iniciatyva, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS