Žmogaus teisių grupės: Graikija palieka pabėgėlius be maisto | KaunoDiena.lt

ŽMOGAUS TEISIŲ GRUPĖS: GRAIKIJA PALIEKA PABĖGĖLIUS BE MAISTO

Teisių organizacijos pirmadienį apkaltino Graikijos valdžios institucijas, kad dėl griežtos politikos ir prasto planavimo pabėgėliai ir prieglobsčio prašytojai negali gauti pagalbos maistu ir pinigais.

„Nors praktika įvairiuose regionuose skiriasi, apytiksliai apskaičiuota, kad 60 proc. stovyklose žemyne gyvenančių žmonių negauna maisto“, – sakoma dvidešimt šešių organizacijų, įskaitant Graikijos pabėgėlių tarybą ir Tarptautinį gelbėjimo komitetą, pareiškime.

„Tarp tų, kurie lieka alkani, 25 proc. yra moterys (įskaitant nėščias moteris), 40 proc. yra vaikai, lėtiniai pacientai ir pacientai, turintys specialių sveikatos ir mitybos sąlygų. Kai kuriose vietose maistas net nėra tiekiamas tiems, kurie dėl COVID 19 yra karantine“, – priduriama jame.

Praėjus daugiau nei dviem savaitėms, kai Graikijos valstybė iš Jungtinių Tautų perėmė pabėgėlių agentūros užduotį dalinti Europos Sąjungos piniginę paramą prieglobsčio prašytojams Graikijos stovyklose, maždaug 36 tūkst. žmonių negavo tos paramos, teigia organizacija. „Bandant užpildyti šią spragą, prieglobsčio prašytojai gavo maisto porcijas, kaip pranešama, labai prastos kokybės ir dažnai ne iki galo išvirto“, – pridūrė jie

Reaguodama į šiuos teiginius, Graikijos migracijos ministerija pareiškė, kad „visi prieglobsčio prašytojai, esantys stovyklose salose ir žemyne, turi teisę į maistą“ ir gauna jo tris kartus per dieną. Tačiau ministerija pažymėjo, kad tai neapima pabėgėlių, kurie „privalo palikti“ stovyklas, o migrantai, kurių prieglobsčio prašymai buvo atmesti, „privalo palikti šalį“. Ministerija pridūrė, kad pabėgėliai „turi teisę dirbti ir gali prašyti tolesnės paramos“, įskaitant ES finansuojamą integracijos programą.

Tikslus šiuo metu Graikijoje esančių pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų skaičius nėra aiškus. Tikimasi, kad vėliau šį mėnesį planuojamas surašymas visoje šalyje padės tai išsiaiškinti, praėjusią savaitę sakė JT pabėgėlių agentūros atstovė Graikijoje Mireille Girard.

Pasak jos, pastarasis pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų Graikijoje skaičius yra maždaug 96 tūkstančiai. Tačiau manoma, kad daugelis prieglobsčio prašytojų paliko šalį nuo tada, kai dabartinė konservatorių vyriausybė 2019 m. perėmė valdžią ir sumažino pašalpas bei viešbučių kambarius, kurių tūkstančiai buvo naudojami jiems apgyvendinti.

Be to, manoma, kad keli tūkstančiai pabėgėlių iš naujo kreipėsi dėl prieglobsčio Vokietijoje ir kitose ES šalyse, kur darbo perspektyvos geresnės nei Graikijoje. Daugelis kitų pabėgėlių yra priversti grįžti į stovyklas, nes Graikijoje negali rasti darbo ir būsto.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Smegenų plovimo pradžia

Lietuvai reikia perimti "gerąją Graikijos praktiką"... Aš tai jiem duočiau tik kareiviškos miežinės košės triskart dienoje, o jei nori ko daugiau-susimokėk, neturi pinigų-čiuožk namo.

Leist

praeit tik moterims ir vaikams. O tiems kumeliams kurių ir praeitis yra abejotina (buve smogikai, kriminalianiai nusikaltėliai irt.t.) spirt į sėdimaja ir grūst atgal

Koks jiems badavimas?

Visi puikiai matėt kaip jie "badauja", kai jiems skiriama vien maistui iki 30 eu/parą, kai lietuviams reikia prasimaitinti ir gerokai mažiau nei 4 eu/parą, o dar kur dar mokęsčiai, kai 4 asmenų šema išvaroma nemokamoms "atostagoms"...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS