Mokslininkai įspėja: artimiausiais dešimtmečiais mūsų laukia didžiuliai karščiai | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAI ĮSPĖJA: ARTIMIAUSIAIS DEŠIMTMEČIAIS MŪSŲ LAUKIA DIDŽIULIAI KARŠČIAI

Pasaulio vietovių, kurios vasaros mėnesiais kenčia nuo itin karšto oro bangų, per artimiausius septynerius metus padvigubės. Negana to – karščio bangas teks kentėti mažiausiai iki 2040 metų.
Vokietijos ir Ispanijos mokslininkai tokias prognozes pateikė remdamiesi dabartiniu anglies dioksido lygiu pasaulyje ir stebėjimais, kaip klimatas keitėsi pastaraisiais dešimtmečiais. Anot jų, per pastaruosius dešimt metų Žemę užplūdo išskirtinai didelis ekstremalių karščio bangų kiekis, rašo 15min.lt.

Jungtinių Tautų tyrimas praėjusiais metais buvo pateikęs ne tokias drastiškas prognozes. Tuomet mokslininkai teigė, kad labai tikėtina, jog šiame amžiuje karščio bangų trukmė, dažnumas ir intensyvumas padidės daugumoje sausumos vietų.

Naujasis Fizikos Instituto mokslininkų darbas įspėja, kad vasaros artimiausiais metais žymiai įkais, ir žmonija nelabai daug ką gali dėl to padaryti.

Pasak jų, tokios karščio bangos kaip šiemet užliejusi Australiją, praėjusiais metais – dalį JAV, ar 2010 metais – Rusiją, iki 2020 metų paveiks dvigubai daugiau vietovių, o iki 2040 – net keturis kartus daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vasarą išskirtiniai karščiai

O žiemą išskirtiniai šalčiai...

Labai

Labai gerai

Krušas

O įdomu, ką išminčiai pranašauja apie žiemas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS