Atakų Paryžiuje vykdytojų vardai – nutekintuose IS dokumentuose | KaunoDiena.lt

ATAKŲ PARYŽIUJE VYKDYTOJŲ VARDAI – NUTEKINTUOSE IS DOKUMENTUOSE

  • 0

Daugybėje nutekintų „Islamo valstybės“ (IS) dokumentų yra trijų džihadistų, kurie įvykdė kruviną išpuolį Paryžiaus salėje „Bataclan“, vardai, penktadienį pranešė Vokietijos žiniasklaida.

Tarp tūkstančių IS registracijos dokumentų yra Samy Amimouro (Sami Amimuro), Fouedo Mohamedo-Aggado (Fuedo Mohamedo-Agado) ir Omaro Ismailo Mostefai (Omaro Ismailo Mostefajaus) dokumentai, pranešė visuomeniniai transliuotojai NDR ir WDR, ir Miuncheo dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“.

Šie trys užpuolikai, panaudodami šaunamuosius ginklus ir mirtininkų liemenes, salėje „Bataclan“ nužudė 90 žmonių. Tai buvo kruviniausias išpuolis iš kelių atakų, kurios Prancūzijos sostinėje buvo įvykdytos lapkričio 13 dieną ir kurios pareikalavo iš viso 130 gyvybių.

Vokietijos tyrėjų komanda paskelbė dabar iš 22 tūkst. dokumentų gavusi duomenų apie kelis tūkstančius IS kovotojų. Anksčiau tuos dokumentus gavo ir britų transliuotojas „Sky News“.

Vokietijos federalinė policija ketvirtadienį pranešė, kad nutekinti vadinamosios „Islamo valstybės“ džihadistų registracijos dokumentai gali būti autentiški.

Didžiosios Britanijos televizija „Sky News“ anksčiau pranešė gavusi krūvą dokumentų apie tūkstančius asmenų, prisidėjusių prie IS: vardus, adresus, telefono numerius ir šeimos kontaktus, „šariato supratimo lygį“ ir ankstesnę patirtį.

Tuose dokumentuose minimi kovotojai yra iš visos Europos, JAV, Rusijos, Indonezijos, Pietų Afrikos Respublikos (PAR), Trinidado ir Tobago, nurodė Vokietijos žiniasklaida.

Vokietijos federalinė policija ketvirtadienį paskelbė gavusi prieigą prie tokio paties tipo dokumentų ir laikanti juos tikriausiai autentiškais, bet kai kurie ekspertai reiškė abejones ar ragino vertinti atsargiai.

Vokiečių pranešime sakoma, kad kai kuriuose dokumentuose taip pat netiesiogiai minimas Abdelhamidas Abaaoudas (Abdelhamidas Abaudas) – atakų Paryžiuje organizatorius, kuris užverbavo senus draugus ir kitus smulkius nusikaltėlius, kad jie padėtų jam įvykdyti atakas.

29 metų Prancūzijos pilietis Omaras Mostefai iš skurdaus Paryžiaus priemiesčio susisprogdino koncertų salėje „Bataclan“. Jo tapatybė buvo patvirtinta pagal nutrauktą piršto galiuką, rastą įvykio vietoje.

Kitas „Bataclan“ sprogdintojas mirtininkas buvo 28 metų Samy Amimouras, buvęs autobuso vairuotojas iš Paryžiaus priemiesčio Dransi, o trečias – 23 metų Fouedas Mohamedas-Aggadas iš Strasbūro.

Minimame pranešime sakoma, kad tie dokumentai rodo, jog F.Mohamedas-Aggadas 2013 metų gruodžio 18 dieną atvyko į IS teritoriją su neįprastai didele prancūzų džihadistų grupe, kurioje buvo 14 vyrų ir jų šeimų narių.

Kaip nurodoma, kai kuriuose dokumentuose esama informacijos apie dar nežinomus džihadistus iš Šiaurės Europos, JAV ir Kanados, taip pat iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų.

„Sueddeutsche Zeitung“, NDR ir WDR taip pat pranešė gavę dešimtis tokių dokumentų apie IS narius vokiečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS