Dėl saugomų programų vagystės suimtas JAV žvalgybos agentas | KaunoDiena.lt

DĖL SAUGOMŲ PROGRAMŲ VAGYSTĖS SUIMTAS JAV ŽVALGYBOS AGENTAS

  • 1

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB), vykdydamas tyrimą dėl įtariamos griežčiausiai įslaptintų kompiuterinių programų vagystės, suėmė vieną buvusį Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininką, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Teisingumo departamentas paskelbė baudžiamąjį ieškinį Merilande gyvenančiam 51-erių metų Haroldui Thomas Martinui III (Haroldui Tomui Marinui III): jis kaltinamas vyriausybės nuosavybės vagyste, įslaptintos medžiagos paėmimu ir laikymu be leidimo.

Vyras buvo suimtas rugpjūčio 27 d., kuomet buvo atlikta krata jo namuose.

H.Th. Martinas, dabar jau atleistas, anksčiau dirbo bendrovėje „Booz Allen Hamilton“ – toje pačioje, kuri buvo nusamdžiusi prieštaringai pagarsėjusį Edwardą Snowdeną (Edvardą Snoudeną), nutekinusį didžiulį kiekį įslaptintų NSA dokumentų.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, „Booz Allen Hamilton“ padeda rengti ir vykdyti daugelį slapčiausių NSA kibernetinių operacijų.

Baudžiamajame ieškinyje sakoma, kad H.Th. Martino namuose ir automobilyje tyrėjai rado įslaptintų dokumentų kopijų ir skaitmeninių failų.

Šeši iš šių dokumentų „buvo parengti naudojant jautrius vyriausybės šaltinius, metodus ir pajėgumus, kritiškai svarbius įvairiems nacionalinio saugumo reikalams“, nurodoma ieškinyje.

Bendrovės pranešime sakoma, kad ji pasisiūlė visokeriopai bendradarbiauti su tiriančiosiomis institucijomis, kai tik sužinojo apie savo darbuotojo areštą.

„Ir mes atleidome šį darbuotoją, – nurodė kompanija. – „Booz Allen“ yra šimta du metus gyvuojanti bendrovė, o numanomas (įtariamojo) elgesys neatspindi mūsų kertinių vertybių.“

Į prašymus pakomentuoti padėtį NSA kol kas neatsakė.

Tyrėjai rašo, kad H.Th. Martinas iš pradžių neigė jam pateiktus kaltinimus, bet kuomet jam buvo parodyti rasti dokumentai, jis prisipažino paėmęs šią medžiagą ir pareiškė, kad „žinojo, jog netinkamai elgiasi“.

H.Th. Martino advokatai paskelbė pranešimą JAV žiniasklaidai: „Nematėme jokių įrodymų. Tačiau žinome, kad Halas Martinas myli savo šeimą ir šalį. Nėra jokių įrodymų, kad jis ketino išduoti savo šalį.“

Šis įtariamasis buvo suimtas, kai tyrėjai pradėjo narplioti pirminį programinės įrangos kodo vagystę, NSA naudojamą įsilaužti į priešininkų, tokių kaip Rusija, Kinija, Iranas ir Šiaurės Korėja, kompiuterines sistemas.

Šios priemonės gali suteikti galimybę NSA į priešininkų sistemas įdiegti žalingas programas, leidžiančias stebėti jų tinklus arba netgi trikdyti jų darbą.

„The New York Times“ nurodė, kad tyrėjai dar aiškinasi numanomo nusikaltimo motyvus, bet kol kas neatrodo, kad ši byla būtų susijusi su šnipinėjimu.

Kol kas taip pat neaišku, ar H.Th. Martinas siejamas su įslaptintų NSA programų kodo nutekinimu, dėl kurio laikoma atsakinga grupuotė, pasivadinusi „Shadow Brokers“ (Šešėliniai laužytojai).

Buvęs NSA kontraktininkas E. Snowdenas pabėgo į Rusiją tuojau po to, kai nutekino pluoštą dokumentų, atskleidžiančių, kad jo agentūra vykdo didžiulio masto privačių duomenų stebėseną ir šnipinėja užsienio vyriausybes bei lyderius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

turkai tai sugebejo apsivalyti o jav taip pasitiki savais kad neiveda kontroles uztat ir namai griuva su lektuvais ir nezinia kieno tai darbas o czv vertetu pasiidometi savo kolek ka veikia masonai dar plus bankininkai ir ju veikla visa tai ir sudaro valstybe....s sauguma ir stiprybe bet viskas taip sujaukta po lozungu demokratija kad dargi patys amerikieciai kaip trumpas nezino jos prasmes tai ka kalbeti apie eiliniu laukinius vakaru kaubojus kuriems rupi tik mergos ir bonkos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS