Ekspertas: per Antrąjį pasaulinį karą nuskandintas „Musashi“ sprogo po vandeniu | KaunoDiena.lt

EKSPERTAS: PER ANTRĄJĮ PASAULINĮ KARĄ NUSKANDINTAS „MUSASHI“ SPROGO PO VANDENIU

  • 1

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje nuskandinto didžiulio Japonijos šarvuotlaivio „Musashi“ nuolaužos, pasklidusios dideliame jūros dugno plote netoli Filipinų krantų, veikiausiai rodo, kad tas laivas sprogo grimzdamas.

Tyrėjų grupės ekspertais, išanalizavę per atstumą valdomo nardymo aparato tiesioginės transliacijos vaizdą, penktadienį sakė manantys, kad „Musashi“ viduje įvyko mažiausiai vienas sprogimas, kai laivas grimzdo į kilometro gelmę.

Tas pustrečios valandos trukmės vaizdo įrašas pirmąkart leido pamatyti, kaip yra pasklidusios laivo nuolaužos.

Tyrėjų komanda, finansuojama vieno iš IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjo Paulo Alleno (Polo Aleno), to karo laivo nuolaužas rado kovo pradžioje, po aštuonerius metus trukusių paieškų.

„Musashi“, kuris buvo vienas iš didžiausių ir žinomiausių Japonijos imperatoriškųjų jūrų pajėgų laivų, buvo nuskandintas 1944 metų spalį Sibujano jūroje per Leitės įlankos mūšį, netekęs apie pusės savo įgulos, kurią sudarė 2,4 tūkst. jūreivių. Paskutinį kartą jis buvo pastebėtas grimztantis į vandenį nesuirusiu korpusu – po to, kai šarvuotlaiviui smogė amerikiečių lėktuvų paleistos torpedos – tačiau nebuvo žinoma, kas įvyko vėliau.

„Nuskendęs laivas iš tiesų smarkiai pažeistas, – sakė tyrėjų komandos narys Davidas Mearnsas (Deividas Mernsas). – Atrodo, kad jame sprogo mažiausiai vienas, o galbūt du šaudmenų bunkeriai, kurie nuplėšė pirmagalį ir laivagalį, taip pat visą vidurinę jo antstato dalį.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

lol

cool

SUSIJUSIOS NAUJIENOS