ES ragina kurti antiteroristinį aljansą su arabų šalimis | KaunoDiena.lt

ES RAGINA KURTI ANTITERORISTINĮ ALJANSĄ SU ARABŲ ŠALIMIS

  • 0

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį paragino kurti antiteroristinį aljansą su arabų šalimis, kuris leistų pagerinti bendradarbiavimą ir dalijimąsi informacija po Europą supurčiusių kruvinų išpuolių ir areštų.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pirmadienį sakė, kad „mums reikalingas toks aljansas. Mums reikia stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą.“

F.Mogherini vėliau susitiko su Arabų Lygos generaliniu sekretoriumi Nabilu al Arabi (Nabilu Arabiu). Ji taip pat dalyvavo ES užsienio reikalų ministrų susitikime, surengtame ruošiantis vasarį vyksiančiam Bendrijos viršūnių susitikimui, kurio viena iš pagrindinių temų bus kova su terorizmu.

Kai kurie susitikime dalyvavę ministrai pabrėžė, kad svarbu bendradarbiauti su musulmoniškomis šalimis, o ne kaltinti jas dėl iškilusios problemos.

„Jos toliau bus fronto linijoje, o mes turime glaudžiai su jomis bendradarbiauti, kad apsaugotume tiek tas valstybes, tiek Europos Sąjungos nares“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas) savo ruožtu pažymėjo, kad praeitą savaitę jo šalyje surengti policijos reidai, per kuriuos buvo siekiama išardyti numanomą užsienyje kovojusių džihadistų tinklą, parodė, kad dalijimasis informacija yra sėkmės raktas.

„Turime keistis informacija Europoje ir už Europos ribų, kad realiai matytume, kas dedasi, ir užkirstume kelią bet kokiems veiksmams, kurie galėtų būtų surengti mūsų teritorijoje“, – pabrėžė jis.

Belgija praeitą savaitgalį pasiuntė kariuomenę saugoti viešųjų įstaigų pastatų. Per ministrų susitikimą Briuselyje kariai patruliavo aplink Europos Komisijos būstinę, kurioje pastarosiomis dienomis taip pat buvo sustiprinta vidaus apsauga.

Daugelis ministrų sakė, kad iš užsienio grįžtančių kovotojų keliama problema neturi greito sprendinio ir kad realiu atsakymu galėtų tapti pastangos padėti užbaigti konfliktus Sirijoje bei Irake.

„Būtent tai ilguoju laikotarpiu užtikrintų stabilumą ir saugumą tame regione, taip pat spręstų terorizmo ir radikalizacijos priežastis“, – sakė Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstroem (Margo Valstriom).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS