Havajuose ir Australijoje banglentininkus užpuolė ryklys ir ruonis | KaunoDiena.lt

HAVAJUOSE IR AUSTRALIJOJE BANGLENTININKUS UŽPUOLĖ RYKLYS IR RUONIS

  • 0

Havajuose vienas banglentininkas, nukentėjęs nuo ryklio įkandimo, sako esąs laimingas, būdamas Maujo ligoninėje, nors jam su žmona ir teko dėl atakos atidėti savo medaus mėnesį.

Penktadienį Federico Jaime'as (Federikas Džeimas) plaukiojo banglente viename paplūdimyje, esančiame už dviejų kvartalų nuo jo namų Pajoje, ir staiga pajuto, kad į kairiąją ranką jam įkando ryklys, pasakojo jis pirmadienį, gulėdamas Maujo memorialinio medicinos centro palatoje.

„Jis atsirado iš niekur, – sakė jis. – Mačiau tą ryklį tiesiai prieš save. Jis sučiupo mano ranką – kairiąją. Buvo tikrai žiauru.“

Jis suprato, kad ryklys jam įkando. „Mačiau, kad mano ranka gana smarkiai nukentėjo, – sakė jis. Trankiau jį rankomis ir kojomis. Nežinau, ką dariau.“

Tuomet, vyro teigimu, jis pajuto kažkokį tempimą kairėje kojoje. Tada jis nesuvokė, kad ryklys jam grybštelėjo antrąkart.

F.Jaime'as, šeštadienį turėjęs išvykti į medaus mėnesio kelionę Taityje, pradėjo klykti. Netoliese buvę banglentininkai padėjo jam išlipti į krantą. Vienas iš jų panaudojo banglentės pasaitą kaip varžtą kraujavimui sustabdyti.

Pusantro metro ilgio rifinis ryklys įkando F.Jaime'ui, kai jis buvo apie 45 metrus nutolęs nuo kranto, populiarioje tarp banglentininkų vietoje, vadinamoje „H-Poko“, nurodė Maujo Priešgaisrinės saugos departamentas.

Jis žino, kad spalį Havajuose nutinka daugiausiai ryklių atakų. Havajų universiteto mokslininkai mano, kad taip gali būti dėl to, kad tigrinių ryklių patelės migruoja iš šiaurės vakarinių Havajų salų į pietus vesti jauniklių. Alkanų, susilaukti palikuonių ryklių antplūdis gali padidinti nelaimingų akistatų su žmonėmis skaičių.

Tačiau 36 metų F.Jaime'as sakė, kad šis įvykis neatbaidys jo nuo banglenčių sporto. Šis vyras į Maujį iš Argentinos persikėlė prieš beveik šešerius metus.

Po tris valandas trukusios operacijos penktadienį F.Jaime'as gali judinti visus savo pirštus ir jaučia dilbio raumenis. Tačiau trečiadienį jam prireiks dar vienos sausgyslės operacijos, sakė vyras.

Jis su žmona susituokė prieš beveik metus ir, vyrui pasveikus, jie ruošiasi vykti į savo medaus mėnesio kelionę.

Australijoje banglentininkus užpuolė ruonis

Populiariame Sidnėjaus paplūdimyje agresyvus ruonis grybštelėjo dantimis vienam banglentininkui, o kitą šio vandens sporto mėgėją nuvertė nuo jo banglentės.

Apie šį itin keistą įvykį antradienį pranešė šalies žiniasklaida.

Medikams teko atlikti Nathanui Shepherdui (Neitanui Šeperdui) rankos operaciją po to, kai sekmadienio popietę Šelio paplūdimyje Manlyje iš vandens iššokęs jūrų lokys įkando jam į ranką.

„Maniau, kaip nuostabu būti vandenyje su ruoniu. Jis plaukė link manęs,  plaukė gana greitai, tada iššoko virš vandens ir įkando man į žastą“, – pasakojo 45 metų N.Shepherdas laikraščiui „ Manly Daily“.

„Pamėginau užplukdyti banglentę ant ruonio, tada paversti ją taip, kad ji atsidurtų tarp manęs ir jo. Tuomet užsiropščiau ant lentos ir nusiyriau į krantą“, – sakė jis.

Po akistatos su jūrų žinduoliu ant vyro žasto liko dantų žymės.

„Šis nutikimas buvo itin keistas“, – sakė N.Shepherdas.

Gelbėtoja Victoria O'Halloran (Viktorija O’Haloran) sakė, kad ruonis buvo „neįtikėtinai agresyvus“.

„Nesu mačiusi nieko panašaus“, – sakė ji.

Valanda anksčiau šis ruonis nuvertė kitą vyrą nuo banglentės ir suleido į ją dantis.

„Jis tiesiog išniro po mano banglente ir pakankamai didele jėga nuvertė mane nuo jos. Ant banglentės liko dvi didelės įkandimų žymės“, – laikraščiui „Manly Daily“ pasakojo banglentininkas Tomas Wallingtonas (Tomas Volingtonas).

Laikraštyje publikuotose nuotraukose matyti įkandimų žymės ir į krantą iššliaužęs ruonis bei jį fotografuojantys poilsiautojai. 

Jūrų žinduolių gelbėjimo ir tyrimų organizacijos ORRCA atstovė Shona Lorigan (Šona Lorigan), kuri buvo iškviesta į paplūdimį, sakė, kad ruoniai yra laukiniai gyvūnai „itin aštriais dantimis“, kurie ginasi, kai jaučia grėsmę ar yra provokuojami. 

Pagal Naujojo Pietų Velso valstijos įstatymus, žmonėms draudžiama būti mažesniu nei 40 metrų atstumu nuo suaugusio ruonio, kai šis yra išlipęs į krantą, ir mažesniu nei 10 metrų atstumu vandenyje; nuo ruonio jauniklio sausumoje – mažesniu nei 80 metrų atstumu.   

„Niekada nestovėkite tarp ruonio ir vandens. Dėl to taip pat gali kiltų rimtų problemų“, – sakė Sh.Lorigan naujienų agentūrai AFP.

Diena anksčiau šalia turistų itin mėgstamos Bairono įlankos, esančios už maždaug 800 km į šiaurę nuo Sidnėjaus, ryklys nesunkiai sužalojo vyrą, plaukiojusį banglente.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS