JAV po kivirčo su policininku suimta moteris vėliau rasta negyva areštinėje | KaunoDiena.lt

JAV PO KIVIRČO SU POLICININKU SUIMTA MOTERIS VĖLIAU RASTA NEGYVA AREŠTINĖJE

  • 0

JAV valdžios pareigūnai trečiadienį paskelbė iš policijos automobilio darytą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip baltasis policininkas sustabdė juodaodę vairuotoją, beveik valandą su ja barėsi.

Sulaikyta moteris vėliau areštinės kameroje rasta negyva; šis įvykis vėl patraukė visuomenės dėmesį į policijos ir mažumų Jungtinėse Valstijose bendravimo pobūdį.

Pasak pareigūnų, 28-erių Sandra Bland pasikorė kameroje trečią buvimo areštinėje; jos artimieji ir rėmėjai su tokia išvada nesutinka.

Areštinės vaizdo kameros įraše nematyti, kas atsitiko, kai ši moteris buvo laikoma uždaryta, bet iš ankstesnio įrašo, kai ji buvo sulaikoma, akivaizdžiai parodytas vis labiau kaistantis kivirčas po menko eismo taisyklių pažeidimo. Jame matyti kaip policininkas mėgina išvilkti S.Bland iš jos automobilio, kol galiausiai priverčia ją išlipti grasindamas elektrošoko įtaisu, sakydamas „aš jus nutvieksiu“.

Šis incidentas plačiai komentuojamas socialiniuose tinkluose, kuriuose abejojama policijos pateikta versija. Taip pat reaguota į S.Bland „Facebook“ paskyroje anksčiau pateiktus monologus, kuriuose ji rašo apie policijos brutalumą ir tvirtina gavusi Dievo nurodymą reikštis prieš rasizmą ir neteisybes.

Teksaso viešojo saugumo departamento antradienį paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip kelių policininkas sustabdė S.Bland, neįjungusią posūkio signalo, kai persirikiavo iš vienos eismo juostos į kitą. Įteikdamas jai raštišką perspėjimą policininkas pažymi, kad S.Bland esanti suirzusi. Ji atsako, tikrai esanti susierzinusi, nes į kitą juostą įsuko, kad praleistų kelių policijos automobilį.

Jų pokalbis darosi vis karštesnis, kai pareigūnas nurodo S.Bland padėti cigaretę, o ji klausia, argi ji negalinti rūkyti savo pačios automobilyje. Policininkas tada liepia jai išlipti. Ji atsisako, tada jis pareiškia, kad ji areštuojama.

Moteriai nelipant lauk, pareigūnas mėgina ją išvilkti jėga, paskui išsitraukia į ginklą panašų daiktą ir sako „aš jus nutvieksiu“.

S.Bland išlipus iš automobilio pareigūnas nusiveda ją į šalikelę. Ten jųdviejų susirėmimo kamera nefiksuoja. Girdėti abiejų klyksmai, pareigūnas mėgina jai uždėti antrankius; paskui laukia atvykstančio kito policijos ekipažo.

Kameros nematoma S.Bland ir toliau protestuoja sulaikymui, vartoja keiksmažodžius, kažkuriuo momentu šaukia, kad jis laužia jai riešus, skundžiasi kad trenkęs jos galvą į žemę.

Rašytiniame parodyme, paskelbtame antradienį, kelių policininkas Brianas Encinia (Brajenas Ensinija) nurodo, kad tada panaudojęs jėgą stengdamasis „paguldyti ją ant žemės“, o ji priešinusis. Jis sulaikęs ją dėl priešinimosi pareigūnui. Jis dar sakė, kad ji smogusi jam alkūne ir įspyrusi į dešinę blauzdą.

Šis kelių policininkas laikinai nušalintas nuo pareigų, kaip pažeidęs nustatytą policijos procedūrą. Pasak Teksaso viešojo saugumo departamento direktoriaus Steveno McCraw (Stiveno Makrou), pareigūnas veikęs nepakankamai profesionaliai, buvęs nemandagus....

S.Bland buvo nuvežta į areštinę, esančią maždaug už 100 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Hiustono liepos 10 dieną, o liepos 13 dieną ji rasta negyva.

Medicinos ekspertas nustatė, kad S.Bland nusižudė, bet jos rėmėjai tvirtina, kad ji buvo optimistiška, ruošėsi naujam darbui vietiniame universitete.

S.Bland artimieji ir parapija reikalauja federalinio tyrimo bei nepriklausomos teismo medicinos ekspertizės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS