JT perspėja dėl per didelio atsipalaidavimo branduolinės saugos srityje | KaunoDiena.lt

JT PERSPĖJA DĖL PER DIDELIO ATSIPALAIDAVIMO BRANDUOLINĖS SAUGOS SRITYJE

  • 0

Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros agentūra antradienį, kai Ukrainoje ir pasaulyje yra minimos Černobylio atominės elektrinės katastrofos 30-ąsias metinės, pareiškė, kad šalys neturi per daug „atsipalaiduoti“ branduolinės saugos srityje.

„Černobylis paskatino prie didelio šuolio į priekį pasauliniame bendradarbiavime branduolinės saugos srityje“, – sakoma Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovo Yukiyos Amano (Jukijos Amano) pranešime.

Tolesni patobulinimai buvo atlikti po Fukušimos branduolinės katastrofos Japonijoje 2011 metais, bet abiejų incidentų „esminė pamoka“ – kad „saugumas niekada negali būti laikomas savaime suprantamu dalyku“.

„Per didelio atsipalaidavimo reikia vengti bet kokia kaina“, – rašo Y.Amano.

Pasak jo, branduolinė sauga yra visų pirma atskirų šalių atsakomybė, bet po avarijų, kurių padariniai pasireiškė ne vienoje valstybėje, taip pat yra „gyvybiškai svarbu“ plėtoti veiksmingą tarptautinį bendradarbiavimą.

Po Černobylio avarijos, kuri yra didžiausia visų laikų branduolinės energetikos katastrofa, atominių jėgainių turinčios šalys pradėjo dalytis informacija ir patirtimi iki tol dar neregėtu mastu, pažymėjo Y.Amano.

TATENA įgaliojimai prižiūrėti branduolinės saugos programas buvo padidinti, o saugumo standartai buvo išplėsti.

Taip pat buvo priimta svarbių tarptautinių teisinių instrumentų, tokių kaip Branduolinės saugos konvencija (CNS). Be to, dabar jau veikia tarptautinė koordinuoto atsako į branduolinius incidentus sistema.

Buvo įkurta TATENA tarpusavio vertinimų sistema, pagal kurią tarptautinės ekspertų grupės teikia rekomendacijas konkrečioms šalims dėl jų reaktorių saugos ir reguliavimo sistemos veiksmingumo.

Vis dėlto kritikai pažymi, kad iš kokių būtų atlikta techninių bei priežiūros patobulinimų, branduolinė energetika išlieka neatsiejamai pavojinga, ypač kai dauguma reaktorių yra pastatyti prieš dešimtmečius, naudojant 7-o ir 8-o dešimtmečio technologijas ir patirtį.

„Dabar dauguma pasaulio reaktorių jau yra nusidėvėję“, – Žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ branduolinės energetikos ekspertas Shawnas-Patrickas Stensilas (Šonas Patrikas Stensilas) praeitą savaitę sakė naujienų agentūrai AFP.

Be to, visi tie reaktoriai buvo pastatyti tuo metu, kai apie pastarųjų metų grėsmę – branduolinį terorizmą – „dar nebuvo nė minties“, pažymėjo ekspertas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS