JT žmogaus teisių komisarė kaltina „Islamo valstybės“ kovotojus etniniu valymu | KaunoDiena.lt

JT ŽMOGAUS TEISIŲ KOMISARĖ KALTINA „ISLAMO VALSTYBĖS“ KOVOTOJUS ETNINIU VALYMU

  • 0

Jungtinių Tautų (JT) vyriausioji žmogaus teisių komisarė Navi Pillay (Navi Pilai) pirmadienį pareiškė, kad „Islamo valstybės“ džihadistų Irake vykdoma negailestinga „etninio ir religinio valymo“ kampanija yra nusikaltimas žmoniškumui.

Pasak jos, teroro viešpatavimas yra neatsiejamas nuo tikslinių žudymų, priverstinių atvertimų, grobimų, kontrabandos, vergystės, lytinio išnaudojimo ir šventų bei kultūrinių objektų naikinimo.

„Jie sistemingai taikosi į vyrus, moteris ir vaikus, priklausomai nuo jų etninės, religinės... priklausomybės ir negailestingai plačiu mastu vykdo etninį ir religinį valymą jų kontroliuojamuose rajonuose“, – sakoma N.Pillay pareiškime.

„Toks persekiojimas prilygsta nusikaltimams žmoniškumui“, – pridūrė ji.

Džihadistai, kurie yra užėmę dalį Sirijos, birželį pradėjo puolimą Irake ir greitai užėmė didelę dalį sunitų teritorijų.

Ši džihadistų grupuotė, kuri anksčiau vadinosi „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ILIV, angl. ISIL), pasivadino „Islamo valstybe“ po to, kai paskelbė kalifatą savo užimtose teritorijose Irako ir Sirijos pasienyje.

„ILIV ir su ja susijusios ginkluotos grupuotės kasdien vykdo sunkius, siaubingus žmogaus teisių pažeidimus“, - nurodė N.Pillay.

Pasak jos, nusikaltimai vykdomi prieš krikščionis, jezidus, šabakus, turkmenus ir kitas mažumas.

Pranešta, kad Nainavos provincijoje Irako šiaurėje nuo rugpjūčio pradžios nužudyta šimtai jezidžių, apie pustrečio tūkstančio jų pagrobta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS