Kanados premjeras: Filipinuose pagrobtas kanadietis galėjo būti nužudytas | KaunoDiena.lt

KANADOS PREMJERAS: FILIPINUOSE PAGROBTAS KANADIETIS GALĖJO BŪTI NUŽUDYTAS

  • 0

Kanados vyriausybė turi „įtikinamą priežastį manyti“, kad vienas iš islamistų kovotojų grupuotės pietinėje Filipinų saloje beveik prieš devynis mėnesius pagrobtų jos piliečių buvo nužudytas, pirmadienį pranešė ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo).

„Labai liūdėdamas turiu priežastį manyti, kad kanados pilietį Robertą Hallą (Robertą Holą), kuris buvo laikomas įkaitu Filipinuose nuo 2015 metų rugsėjo 21 dienos, nužudė jo pagrobėjai“, – sakoma J.Trudeau pranešime.

Dėl išpirkos žmones grobiančio kovotojų tinklo „ Abu Sayyaf“ islamistai pagrasino nužudyti R.Hallą, jeigu iki pirmadienio už jį negaus 300 mln. pesų (6,5 mln. JAV dolerių) išpirkos.

„Kol Kanados pareigūnai artimai bendradarbiauja su pareigūnais Filipinuose, kad oficialiai patvirtintų pono Hallo mirties faktą, mes turime įtikinamą priežastį manyti, kad pranešimai apie tai, deja, yra teisingi“, – sakė J.Trudeau.

„Žiaurūs ir baisūs pagrobėjų veiksmai privedė iki beprasmiškos mirties. Kanada laiko šią jį pagrobusią teroristinę grupę visiškai atsakinga už šią šaltakraujišką ir beprasmę žmogžudystę“, – nurodoma pranešime.

R.Hallas buvo tarp keturių žmonių, kurie buvo pagrobti praėjusį rugsėjį iš savo jachtų pietinėje turistinėje Samalo saloje.

Kitam iš keturių pagrobtųjų kanadiečiui Johnui Ridsdelui (Džonui Ridsdelui) balandį buvo nukrista galva, nesulaukus, kad už jį būtų sumokėta tokia pati 300 mln. pesų išpirka.

Filipinų pareigūnai dar nepatvirtino, kad R.Hallas nužudytas.

„Kol kas oficialaus pranešimo neturiu. Negaliu to patvirtinti“, – sakė regiono kariuomenės atstovas majoras Filemonas Tanas naujienų agentūrai AFP.

Prezidentas Benigno Aquino (Beninjas Akvinas) pirmadienį atšaukė savo susitikimus, kad galėtų gauti naujausią informaciją apie įkaitus. Tačiau kol kas gaunama informacija nepatvirtinta, sakoma prezidento atstovo pranešime.

Kitų dviejų pagrobtųjų – R.Hallo merginos filipinietės Marites Flor ir norvego Kjartano Sekkingstado (Čartano Sekingstado) – likimas nežinomas.

„Abu Sayyaf“, kuri yra JAV įtraukta į teroristinių organizacijų sąrašą, priklauso platesniam musulmonų separatistų tinklui, veikiančiam daugiausiai katalikiškų Filipinų pietuose. Jų kova su centrine vyriausybe nuo praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio nusinešė jau per 100 tūkst. žmonių gyvybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS