ES pasmerkė Kinijos skirtą įkalinimo iki gyvos galvos bausmę uigūrų mokslininkui | KaunoDiena.lt

ES PASMERKĖ KINIJOS SKIRTĄ ĮKALINIMO IKI GYVOS GALVOS BAUSMĘ UIGŪRŲ MOKSLININKUI

  • 1

Europos Sąjunga antradienį pasmerkė Kinijos „visiškai nepateisinamą“ įkalinimo iki gyvos galvos bausmę, kuri buvo skirta garsiam mokslininkui Ilhamui Tohti (Ilchamui Tochti) iš daugiausia musulmoniškos uigūrų mažumos, ir paragino nedelsiant ir besąlygiškai jį paleisti į laisvę.

„ES smerkia įkalinimo iki gyvos galvos bausmę už tariamą „separatizmą“, kuri šiandien buvo skirta uigūrų ekonomikos profesoriui Ilhamui Tohti ir kuri yra visiškai nepateisinama“, – sakoma ES pareiškime.

Jame priduriama, kad Briuselis „apgailestauja, kad nebuvo laikomasi atitinkamų teisės procedūrų, ypač atsižvelgiant į (kaltinamojo) teisę į tinkamą gynybą“.

Kinijos teismas mokslininką I.Tohti (Ilchamą Tochtį) nuteisė kalėti iki gyvos galvos už „separatizmą“ antradienį, pranešė jo advokatas.

Buvęs universiteto profesorius I.Tohti, kuris garsiai kritikavo Kinijos politiką Sindziange, „neabejotinai teiks apeliaciją“, po dvi dienas trukusio teismo proceso sakė jo advokatas Li Fangpingas. JAV ir Europos Sąjunga (ES) ragino paleisti I.Tohti.

Už separatizmą Kinijoje galima skirti kalėjimą nuo trejų metų arba mirties bausmę.

I.Tohti garsėjo kaip nuosaikus uigūrų padėties valdant kinų hanų daugumai balsas.

Sindziange, kur gyvena daugelis Kinijos uigūrų, tvyro didelė įtampa. Pareigūnai pranešė, kad sekmadienį centrinėje šio regiono dalyje per kelis sprogimus žuvo du žmonės, bet nenurodė, kas įvykdė išpuolį.

Pasak policijos, gegužės mėnesį 43 žmonės žuvo, kai uigūrų kovotojai važiavo per turgų regiono sostinėje Urumčyje ir svaidė sprogmenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

NA NA

kalėjime ,nereikės mokėti už mokslinius išradimus ,diktatūrinė valstybė , privers už duonos kąsnį , atiduoti savo sugebėjimus , ____,nešantis laimę ,sau pamiršo ,,,,,,,sėkmės ,išlikti ,ką gali žinot ,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS