JAV nerimauja dėl Rusijos karinės paramos Sirijai | KaunoDiena.lt

JAV NERIMAUJA DĖL RUSIJOS KARINĖS PARAMOS SIRIJAI

  • 0

Maskva pirmadienį atmetė JAV susirūpinimą dėl Rusijos paramos Sirijai ir pareiškė, kad jos karinė parama prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui nėra nieko neįprasta.

Savaitgalį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), paskambinęs savo kolegai Maskvoje Sergejui Lavrovui išdėstė JAV susirūpinimą dėl pranešimų apie „padidintą Rusijos karinį telkimą“ Sirijoje.

„Rusija niekada neslėpė paties fakto, kad siunčia karinę techniką Sirijos valdžiai, padėdama jai kovoti su terorizmu“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova naujienų agentūrai AFP, kalbėdama apie J.Kerry ir S.Lavrovo pokalbį telefonu.

„Lavrovas patvirtino, kad tokia parama visada buvo ir yra teikiama“, – sakė ji.

Remdamasis JAV administracijos pareigūnais, laikraštis „The New York Times“ praėjusią savaitę pranešė, kad Rusija nusiuntė į Siriją karinę parengiamąją grupę ir imasi kitų veiksmų, kurie, kaip baiminasi Vašingtonas, gali reikšti Rusijos planus smarkiai išplėsti karinę paramą prezidentui B.Assadui.

M.Zacharova sakė pati nieko nežinanti apie tariamą Rusijos karinį telkimą Sirijoje.

Penktadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad dar anksti kalbėti apie Rusijos dalyvavimo karinėse operacijose prieš „Islamo valstybės“ džihadistų grupuotę.

Vienas garsus Rusijos tinklaraštininkas savaitgalį taip pat iškėlė versiją, kad Maskva didina savo karinį dalyvavimą Sirijoje, siekdama paremti B.Assadą.

Ruslanas Levijevas, išgarsėjęs savo Rusijos kariuomenės veiksmų Ukrainoje tyrimais, remiasi plačiai išplatinta filmuota medžiaga iš Sirijos, kurioje užfiksuotas matyt Rusijoje pagamintas šarvuotas transporteris „BTR-82A“, bei pranešimais socialiniuose tinkluose, kuriuose sakoma, kad Sirijoje buvo dislokuoti rusų desantininkai.

Maskva taip pat neigia siunčianti reguliariosios kariuomenės karius į Ukrainą, todėl žurnalistai ir aktyvistai yra priversti naršyti socialiniuose tinkluose, ieškodami Rusijos kariuomenės dalyvavimo operacijose užsienyje įrodymų.

Liberalų parlamentaras Dmitrijus Gudkovas pirmadienį sakė pateikęs oficialų klausimą gynybos ministrui Sergejui Šoigu, ar Rusijos kariai kariai Sirijoje, ir, jeigu taip, ar tarp jų buvo žuvusių arba sužeistų.

„Aš abejoju, kad Artimųjų Rytų sunitai, šiitai ir alavitai Rusijai yra brangesni už jos pačios piliečius“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS