Perimti vieną svarbiausių „Islamo valstybės“ tvirtovių gali sukliudyti užtvanka | KaunoDiena.lt

PERIMTI VIENĄ SVARBIAUSIŲ „ISLAMO VALSTYBĖS“ TVIRTOVIŲ GALI SUKLIUDYTI UŽTVANKA

Irake vyriausybinės saugumo pajėgos bando atkovoti iš „Islamo valstybės“ (IS) teritorijas į šiaurę nuo Bagdado, kur yra svarbiausia džihadistų tvirtovė – Mosulo miestas. Tiesa, tikslą gali apsunkinti ir už 50-ies kilometrų esanti užtvanka. Tuo metu Sirijoje teroristinis, „Al Qaedai“ artimas „al Nusros“ frontas užėmė strategines aukštumas netoli Alepo miesto, o šalies valdžia ir opozicijos grupės rengiasi kovo 14 dieną Ženevoje turinčioms vėl prasidėti taikos deryboms.

Artėjant taikos derybų atsinaujinimo terminui, vis dažniau kalbama apie federalinę sistemą karo draskomoje šalyje, bet opozicija perspėja: „Šalies vientisumas – tai raudona linija, kurios nevalia peržengti.“ Bet federalizmo idėją palaiko Sirijos kurdai, kurie, prasidėjus pilietiniam karui, įkūrė tris autonominius regionus.

Irake vyriausybinės pajėgos rengiasi atkovoti Mosulo miestą, bet padėtį sunkina tai, kad IS jėga laiko apie milijoną gyventojų ir juos naudoja kaip gyvuosius skydus.

Irakiečių kariai tikisi, kad juos parems iki 80 procentų Mosulo gyventojų, bet apie 20 procentų liks ištikimi IS.

Kai džihadistai prieš porą metų užėmė Mosulą, Irako kariai išsilakstė, tad dabar amerikiečių instruktoriai moko, kaip reikia kovoti, kad perimtų didelę džihadistų tvirtovę.

Tiesa, padėtį dar labiau apsunkina už 50 kilometrų nuo Mosulo esanti užtvanka. Ją buvo užgrobę džihadistai, o dabar ją saugo Irako kurdų pajėgos. Šalia esančio Vanos miesto gyventojai gyvena kaip ant parako statinės. Tačiau, anot ekspertų, užtvanka neturėtų griūti.

Tačiau Jungtinės Valstijos laikosi kitos nuomonės: ambasada Bagdade ragina evakuoti aplinkinius gyventojus, mat, jei užtvanka grius, gali nukentėti iki 1,5 milijono žmonių. Tad užtvanka dar viena kliūtis, apsunkinanti vyriausybinių pajėgų pastangas perimti Mosulą.

 

GALERIJA

  • Perimti vieną svarbiausių „Islamo valstybės“ tvirtovių gali sukliudyti užtvanka
  • Perimti vieną svarbiausių „Islamo valstybės“ tvirtovių gali sukliudyti užtvanka
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS