R. T. Erdoganą kritikuojantis laikraštis po užėmimo laikosi išdidžiai | KaunoDiena.lt

R. T. ERDOGANĄ KRITIKUOJANTIS LAIKRAŠTIS PO UŽĖMIMO LAIKOSI IŠDIDŽIAI

  • 0

Populiarus Turkijos laikraštis „Zaman“ šeštadienį išleido išdidų numerį, kuriame perspėja dėl „tamsiausių dienų“ per spaudos istoriją po dramatiško naktinio policijos reido, kai valdžia parėmė jo būstinės kontrolę.

Reidas prieš laikraštį, kuris tvirtai laikėsi opozicijoje prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną ), iškart sukėlė susirūpinimą Vašingtone ir Briuselyje – dėl mažėjančios žodžio laisvės Turkijoje, kuri yra svarbi Europos Sąjungos (ES) sąjungininkė.

„Zaman“ redakcija buvo perimta prieš pirmadienį įvyksiantį premjero Ahmeto Davutoglu (Achmeto Davutohlu) apsilankymą Briuselyje dalyvauti svarbiame susitikime su ES lyderiais.

Penktadienį prieš vidurnaktį ašarinėmis dujomis ir vandens patranka buvo išblaškyta kelių šimtų žmonių minia, kuri buvo susibūrusi prie laikraščio „Zaman“ redakcijos Stambule; tokių veiksmų imtasi teismui anksčiau penktadienį išdavus atitinkamą orderį, pranešė AFP fotografas.

Perimti „Zaman“, kuris yra glaudžiai susijęs su R.T.Erdogano nesutaikomu priešininku, JAV gyvenančiu dvasininku Fethullah Gulenu (Fetula Giulenu), nurodė teismas, paprašius Stambulo prokurorams, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

„Konstitucija sustabdyta“, – pirmajame puslapyje didelėmis raidėmis skelbia laikraštis, kuris naujausią numerį sugebėjo išleisti po smurtinio redakcijos perėmimo.

„Turkų spauda išgyveno vieną tamsiausių dienų per savo istoriją, – priduria laikraštis. – Turkijos masinio tiražo laikraštis buvo perimtas nepaisant premjero Ahmeto Davutoglu patikinimo, kad „laisva spauda yra mūsų raudona linija“.

Kelios minutės prieš vidurnaktį (ir Lietuvos laiku) prie redakcijos atvyko policijos komanda su dviem turkų gamybos vandens patrankomis TOMA.

Dešimtys policininkų kariniu stiliumi patraukė laukusių šalininkų link ir tiesiai į juos nukreipė ledinio vandens čiurkšles.

Replėmis atidariusi geležinius vartus priešais pastatą, policija įžengė į teritoriją užimti redakcijos ir oficialiai perimti jos valdymo, nustumdama visus, kas stovėjo jos kelyje, rodo CIHAN paskelbti vaizdai.

Kai pastatas buvo užimtas, teismo paskirti administratoriai – rašytojas Sezai Sengonulas (Sezajus Šengioniulas) ir teisininkai Tahsinas Kaplanas (Tachsinas Kaplanas) bei Metinas Ilhanas (Metinas Ilchanas) – autobusu buvo atvežti į kompleksą pradėti darbo, sakoma „Anadolu“ pranešime.

Nepaprastai sunerimęs

ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas) sakė esąs „nepaprastai sunerimęs“ dėl veiksmų, kurie „kelia pavojų pažangai“, padarytai Turkijoje kitose srityse.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis perspėjo, kad Turkija, seniai siekianti narystės Europos Sąjungoje, turi „gerbti žiniasklaidos laisvę“ ir kad teisės yra „neginčijamos“.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) „Twitter“ parašė, kad „Zaman“ perėmimas yra „dar vienas smūgis spaudos laisvei Turkijoje“, ir sakė, kad planuoja iškelti šį klausimą pirmadienį.

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad šis teismo orderis yra „naujausias iš nerimą keliančių teismo ir teisėsaugos veiksmų, kurių ėmėsi Turkijos vyriausybė prieš žiniasklaidos leidinius ir kitus ją kritikuojančius“.

„Mes raginame Turkijos valdžią užtikrinti, kad jos veiksmai atitiks universalias demokratines vertybes, kurios saugomos jos pačios konstitucijoje – tai žodžio laisvė ir, ypač, spaudos laisvė“, – sakė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Laikraščio darbuotojai šeštadienį ryte darbą pradėjo atidžiai policijos stebimi, pranešė AFP fotografas. Darbuotojai buvo sustoję į eilę prie įėjimo, kur buvo tikrinama jų tapatybė.

Prie pastato susirinko maždaug 150 šalininkų, kurie, pademonstruodami solidarumą, laikė naujausią laikraščio numerį.

Griežtos priemonės

Ankara kaltina F.Guleną vadovavimu tam, ką vadina „Fethullahci teroro organizacija/Paraleline valstybės struktūra“ (FeTO/PDY), ir siekiu nuversti teisėtą Turkijos valdžią.

Pasak „Anadolu“, teismo nurodymas buvo duotas remiantis tuo, kad „Zaman“ remia šios „teroro organizacijos“ veiklą.

F.Gulenas JAV gyvena nuo 1999-ųjų, kai pabėgo nuo kaltinimų, kuriuos jam pateikė ankstesnė sekuliari valdžia.

GALERIJA

  • R. T. Erdoganą kritikuojantis laikraštis po užėmimo laikosi išdidžiai
  • R. T. Erdoganą kritikuojantis laikraštis po užėmimo laikosi išdidžiai
  • R. T. Erdoganą kritikuojantis laikraštis po užėmimo laikosi išdidžiai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS