„Amnesty International“ pasmerkė galimus karo nusikaltimus Gazos konflikte | KaunoDiena.lt

„AMNESTY INTERNATIONAL“ PASMERKĖ GALIMUS KARO NUSIKALTIMUS GAZOS KONFLIKTE

  • 2

Organizacija „Amnesty International“ antradienį pareiškė, kad smūgiai, Izraelio suduoti Gazos Ruože praėjusį mėnesį, gali būti laikomi karo nusikaltimu, ir teigė, kad palestiniečių kovotojų grupuotės turėtų būti tiriamos tuo pačiu pagrindu dėl jų raketų paleidimo.

Gegužės 9–13 dienomis vyko konfliktas tarp Izraelio ir palestiniečių ginkluotos grupuotės Gazoje, įskaitant „Islamo džihadą“, kuris pareikalavo 35 gyvybių, įskaitant civilius ir kovotojus.

Londone įsikūrusi žmogaus teisių grupė sako, kad Izraelio smūgiai, vykdomi be karinės būtinybės, yra kolektyvinės bausmės prieš civilius gyventojus forma.

Be to, ji apkaltino palestiniečių kovotojų grupuotes beatodairišku Izraelio apšaudymu raketomis, kuris taip pat, anot jos, turėtų būti tiriamas kaip karo nusikaltimas.

„Amnesty International“ teigė, kad per Izraelio karines operacijas buvo apgadinti 2 943 būstai, 103 namai buvo visiškai sugriauti.

„Izraelis taip pat surengė akivaizdžiai neproporcingus oro smūgius, per kuriuos žuvo ir buvo sužeisti palestiniečių civiliai gyventojai, įskaitant vaikus“, – priduriama pareiškime ir pažymima, kad tyčinis neproporcingų atakų rengimas yra karo nusikaltimas.

Nuo 2007 metų, kai islamistų judėjimas „Hamas“ perėmė Gazos kontrolę, Izraelis ir kovotojų grupuotės Gazoje kariavo kelis karus.

Izraelio kariuomenės duomenimis, prieš įsigaliojant paliauboms, gegužės 10–13 dienomis iš Gazos Ruožo į Izraelį buvo paleista daugiau kaip 1 230 raketų.

„Izraelio nebaudžiamumas už karo nusikaltimus, kuriuos jis ne kartą įvykdė prieš palestiniečius, ir už 16 metų trunkančią žiaurią neteisėtą Gazos Ruožo blokadą skatina tolesnius pažeidimus ir daro neteisybę nuolatine“, – sakė „Amnesty International“ Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos regiono direktorė Heba Morayef (Heba Morajef).

Izraelio kariuomenė iš karto neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti „Amnesty International“ teiginius.

Palestiniečių „Islamo džihado“, kurį Izraelis, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga laiko teroristine grupuote, atstovas spaudai teigė, kad grupuotė sveikina ataskaitą.

„Dedame visas pastangas, kad apsigintume nuo Izraelio nusikaltimų prieš Palestinos žmones“, – priduriama grupuotės pareiškime.

Gazos Ruože gyvena apie 2,3 mln. palestiniečių, kurie nuo tada, kai į valdžią atėjo „Hamas“, susiduria su Izraelio vadovaujama blokada.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ane?

Kišeninės organizacijos kurios mato tik tai ką joms liepia matyti, kaip sakoma, kas moka, tam ir muzika groja.

Čia mūsų draugal

Matėm premjerę apsikabinusią. Jiems negalioja JT rezoliucijos, ir tarptautiniai įstatymai. Niekas nesiunčia paramos milijardų ir nepriima pabėgėlių iš ten. 70 metų okupacijos ir žudynių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS