Aneksuotose Ukrainos teritorijose V. Putinas skelbia karo padėtį | KaunoDiena.lt

ANEKSUOTOSE UKRAINOS TERITORIJOSE V. PUTINAS SKELBIA KARO PADĖTĮ

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė, kad Rusija įves karinę padėtį keturiuose Ukrainos regionuose, kuriuos rusų kariai aneksavo praėjusį mėnesį, rašo nbcnews.com.

„Dabar turime įforminti šį režimą Rusijos įstatymų rėmuose. Todėl pasirašiau dekretą dėl karo padėties įvedimo šiuose keturiuose Rusijos Federacijos subjektuose“, – per nacionalinę televiziją sakė V. Putinas.

Neatidėliotina karo padėtis bus paskelbta Chersone, Zaporižioje, Luhanske ir Donecke. Taip pat Rusijos prezidentas teigė įkursiantis naują valstybinę koordinavimo tarybą, kurios tikslas – įgyvendinti jo vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ tikslus.

Vėliau Kremlius paskelbė įsaką, kad keturiuose minėtuose Ukrainos regionuose anksti ketvirtadienį įvedama karo padėtis, suteikiant papildomus įgaliojimus visų regionų vadovams.

Šiuo įsaku numatoma sustiprinti civilių gyventojų kontrolę okupuotose teritorijose, deportuoti piliečius į Rusijos regionus, apriboti išvykimą iš okupuotų regionų, įvesti transporto tikrinimą, žiniasklaidos darbą panaudoti „gynybos reikmėms“.

Jame teigiama, kad Rusijos pasienio regionuose (Krasnodaro krašte, Belgorodo, Briansko, Voronežo, Kursko ir Rostovo srityse), taip pat aneksuotame Ukrainos Krymo pusiasalyje įvedamas „vidutinis reagavimo lygis“.

„Kyjivo režimas atsisakė pripažinti tautos valią, atmeta bet kokius pasiūlymus dėl derybų, nesiliauja susišaudymai, žūsta civiliai gyventojai“, – sakė 70-metis Kremliaus šeimininkas, apkaltinęs Ukrainą naudojant „teroristinius metodus“.

„Jie siunčia sabotažo grupes į mūsų teritoriją“, – sakė V. Putinas, teigdamas, kad Maskva užkirto kelią kitoms atakoms po to, kai anksčiau šį mėnesį sprogimas smarkiai apgadino svarbų Krymo tiltą.

„Sprendžiame labai sudėtingas plataus masto užduotis, kad užtikrintume saugumą ir apsaugotume Rusijos ateitį“, – sakė V. Putinas.

V. Putinas apie įvedamą karo padėtį pranešė Ukrainos pajėgoms pasistūmėjus vykdant kontrpuolimą Maskvos prieš kelis mėnesius užimtose teritorijose.

Rusijos parlamento aukštieji rūmai turėtų greitai patvirtinti V. Putino sprendimą.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad V. Putino įsakyme nenumatyta uždaryti Rusijos sienų.

Dabar turime įforminti šį režimą Rusijos įstatymų rėmuose.

Kremliaus patikėtiniai teigia evakuojantys civilius gyventojus iš Chersono

Kremliaus patikėtiniai trečiadienį pranešė, kad ukrainiečių pajėgoms vykdant kontrpuolimą šalies pietuose, Rusijos kontroliuojamame Chersono regione pietų Ukrainoje pradedamas civilių gyventojų perkėlimas iš regiono pagrindinio miesto.

„Chersone prasidėjo organizuotas gyventojų perkėlimas į kitą Dnipro pusę“, – socialiniuose tinkluose teigė prorusiški Oleškų miesto pareigūnai.

Tuo metu Rusijos valstybinė televizija „Rossija 24“ parodė vaizdus, kuriuose matyti kaip žmonės laukia kelto, kad galėtų persikelti į kitą Dnipro upės pusę.

Kremliaus primestas aukšto rango pareigūnas Vladimiras Saldo išvakarėse įrašė kreipimąsi, kuriame pranešė, kad planuoja į kairįjį Dnipro krantą perkelti 50–60 tūkstančių gyventojų.

Mykolajivo regiono administracijos vadovas Vitalijus Kimas savo ruožtu teigia, kad rusai ruošiasi apšaudyti laikinai jų užimtą Chersoną.

Rusai „siuntinėja pranešimus „evakuokitės, Ukrainos ginkluotosios pajėgos apšaudys Chersoną“. Žinant rusų taktikas ir tai, kad jie kasa apkasus artilerijai Čaplinkos rajone, aš jaučiu, kad rusai ruošiasi smogti Chersonui“, teigė V. Kimas savo kanale platformoje „Telegram“.

Kyjivas: Rusija bando išgąsdinti Chersono gyventojus

Ukrainiečių kariams vykdant kontrpuolimą, Kyjivas trečiadienį apkaltino Rusiją „bandymu išgąsdinti“ okupuoto Chersono gyventojus po to, kai Kremliui palankūs pareigūnai paskelbė apie miesto evakuaciją.

„Rusai bando įbauginti Chersono gyventojus melagingais pranešimais apie neva mūsų kariuomenės rengiamą miesto apšaudymą, taip pat rengia propagandinį šou dėl evakuacijos“, – „Telegram“ platformoje rašė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

„Gana primityvi taktika, turint omenyje, kad ginkluotosios pajėgos nešaudo į Ukrainos miestus – tai daro išskirtinai Rusijos teroristai, pas kuriuos net Rusijoje lėktuvai krenta ant gyvenamųjų pastatų, – pridūrė jis. - Propaganda nesuveiks. Viskas bus Ukraina.“

Gairės: karas Ukrainoje, karo padėtis, aneksuoti Ukrainos regionai, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS