Australijos premjeras buvo šokiruotas, kai išvydo, ką Rusijos kariai padarė Ukrainai | KaunoDiena.lt

AUSTRALIJOS PREMJERAS BUVO ŠOKIRUOTAS, KAI IŠVYDO, KĄ RUSIJOS KARIAI PADARĖ UKRAINAI

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanizas Kyjivo srityje aplankė Rusijos sunaikintus miestus: Bučą, Hostomelį ir Irpinę, praneša UNIAN.

Apie tai telegrame rašė Kyjivo regiono gubernatorius Oleksijus Kuleba.

„Tai pirmoji A. Albanizo kelionė į Ukrainą. Jį sukrėtė tai, ką pamatė: buvo sugriauti civilių namai, minų pėdsakai, sunaikintas Antonovo oro uostas“, – sakė O. Kuleba.

Jis padėkojo Australijos delegacijai už atvykimą į Kyjivo regioną.

Anot O. Kulebos, A. Albanizas sakė, kad Australija palaiko Ukrainą ir pasisako už teisingą bausmę už okupantų įvykdytus nusikaltimus.

Apie susitikimą feisbuke rašė ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. 

„Džiaugiuosi galėdamas pasveikinti Australijos ministrą pirmininką Kyjive. Tai pirmasis Australijos vyriausybės vadovo vizitas mūsų sostinėje. Vertiname ir esame dėkingi už jūsų buvimą čia su mumis šiuo metu – Rusijos kare prieš Ukrainos žmones“, – teigė V. Zelenskis.

Žada karinę pagalbą Ukrainai

A. Albanizas pažadėjo toliau teikti karinę paramą jo šaliai, įskaitant šarvuočius ir bepiločius orlaivius.

Spaudos konferencijoje Kyjive jis pareiškė, kad jo šalis suteiks Ukrainai „šimto milijonų dolerių karinę paramą“, nepatikslindamas, ar turi omenyje Australijos dolerius.

100 mln. Australijos dolerių atitinka 68 mln. JAV dolerių arba 65,5 mln. eurų.

Premjeras sakė, kad Australija suteiks papildomos Ukrainos prašomos karinės įrangos, įskaitant 14 šarvuotų transporterių, 20 pėstininkų kovos mašinų „Bushmaster“ ir bepiločių orlaivių.

V. Zelenskis teigė, kad Australija teikia Ukrainai „didelę pagalbą, ypač gynybos srityje“, ir kad Ukrainos pajėgos „labai vertina“ mašinas „Bushmaster“.

A. Albanizas aplankė Bučos ir Irpinės miestus, kuriuose, kaip įtariama, Rusijos pajėgos vykdė karo nusikaltimus, taip pat į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esantį Hostomelio aerodromą.

„Man didelė garbė būti pirmuoju Australijos ministru pirmininku, apsilankiusiu Ukrainoje“, – sakė jis ir pridūrė, kad jo kelionė „labai aiškiai parodys pasauliui Australijos ir Ukrainos žmonių solidarumą“.

A. Albanizas pagerbė Ukrainos prezidento, kariuomenės ir žmonių „drąsą, atsparumą, narsą ir ryžtą“, sakydamas, kad jie yra „pasiryžę pasipriešinti smurtautojui, kuris pažeidžia tarptautinę teisę be jokios provokacijos ar pasiteisinimo“.

Australijos politikas taip pat sakė, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bus surengtas „priėmimas, kurio jis nusipelnė“, jei jis dalyvaus lapkričio mėnesį vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Balyje. Kremlius sako, kad V. Putinas ketina ten vykti.

„Jei V. Putinas dalyvaus tame susitikime, jis sulauks tokio priėmimo, kokio nusipelnė: [jis bus priimtas] ne kaip draugas, ne kaip žmogus, kuris gerbia tarptautinę įstatymo viršenybę“, – sakė A. jis.

Vis dėlto jis sakė negalįs įsivaizduoti, kad Australija boikotuotų šį renginį, nors pažymėjo, jog „mes tikime, kad reikia kuo labiau izoliuoti Rusiją“.

Gairės: Anthony Albanizas, lankėsi Ukrainoje, Australija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS