B. Netanyahu perspėja dėl „didžiulio smūgio“, jei Iranas atakuotų Izraelį | KaunoDiena.lt

B. NETANYAHU PERSPĖJA DĖL „DIDŽIULIO SMŪGIO“, JEI IRANAS ATAKUOTŲ IZRAELĮ

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį perspėjo, kad jo šalis suduotų „galingą smūgį“, jeigu žydų valstybę užpultų jos nesutaikomas priešas Iranas, regione paaštrėjus įtampai JAV nukovus vieną įtakingą iraniečių generolą.

B. Netanyahu kalbėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Iranas apšaudė raketomis amerikiečių karių naudojamas bazes Irake. Teheranas tokių veiksmų ėmėsi reaguodamas į JAV praėjusią savaitę Bagdade įvykdytą bepiločio orlaivio ataką, per kurią žuvo Irano elitinių Kudso (Jeruzalės) pajėgų vadas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis).

„Bet kas, atakavęs mus, sulauks galingo smūgio“, – kalbėjo premjeras per vieną konferenciją Jeruzalėje plojant publikai.

Jis taip pat pavadino Q. Soleimani „vyriausiuoju teroristu“.

„Qasemas Soleimani buvo atsakingas už daugybės nekaltų žmonių mirtis. Jis dešimtmečiais destabilizavo daugelį šalių ir sėjo baimę, kančias bei skausmą, taip pat planavo kur kas blogesnius dalykus“, – teigė B. Netanyahu.

„Jis buvo Irano teroro kampanijos visuose Artimuosiuose Rytuose ir pasaulyje architektas ir vykdytojas“, – pridūrė premjeras, stovėdamas priešais JAV ir Izraelio vėliavas.

Būdamas Irano revoliucinės gvardijos užsienio operacijų vadas, Q. Soleimani buvo atsakingas už Teherano karinius veiksmus Irake, Sirijoje ir Jemene.

Spalį duodamas retą interviu, parodytą per iraniečių valstybinę televiziją, generolas pareiškė buvęs Libane per 2006-ųjų Izraelio karą su islamistų judėjimu „Hizbollah“ ir stebėjęs konflikto eigą.

Izraelio premjeras taip pat gyrė JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trumpa) už „greitus, drąsius ir ryžtingus veiksmus“ nukaunant Q. Soleimani.

„Neramūs vandenys“

Nepaisant generolo nužudymo, B. Netanyahu teigė, kad Iranas „toliau destabilizuoja“ regioną ir kad „kova tęsiasi greitu tempu“.

„Izraelio Valstybė yra stabilumo inkaras šiuose neramiuose vandenyse“, – pridūrė jis.

Nors Izraelis ir Iranas tebėra nesutaikomi priešai, B. Netanyahu patikino, kad jo šalį vis labiau „pripažįsta arabų pasaulis, nes esame stiprūs“.

Po Q. Soleimani žūties Vašingtonas ir jo sąjungininkai pradėjo ruoštis potencialiam Teherano atsakui.

Vienas aukšto rango Irano pareigūnas pirmadienį perspėjo, kad Izraelio miestai Haifa ir Tel Avivas bus „paversti dulkėmis“, jei Vašingtonas imsis tolesnių karinių veiksmų reaguodamas į Teherano atsakomąjį žingsnį.

Izraelis niekaip nesureagavo į Tikslingumo tarybos vadovo Mohseno Rezai (Mohseno Rezajaus) grasinimą, todėl analitikai mano, kad vyriausybė stengiasi elgtis santūriai.

„Izraeliečių vyriausybė tylėjimu reaguoja į grasinimą, nes laikosi lanksčios strategijos politikos“, – sakė Haifos universiteto Nacionalinio saugumo studijų centro mokslo darbuotoja Rachel Suissa (Reičel Suisa).

Nors Izraelis kol kas nelinkęs įsitraukti į Irano ir JAV ginčą, Tel Avive įsikūręs Nacionalinio saugumo tyrimų institutas (INSS) pirmadienį paragino ruoštis „įvairiems scenarijams“, įskaitant „įvykių eskalavimą iki konfrontacijos su JAV, į kurią galėtų įsivelti ir Izraelis“.

Nukovus Q. Soleimani B. Netanyahu pirma laiko nutraukė savo užsienyje, o saugumo tarnybų vadovai susitiko skubaus pasitarimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Įdomu už kiek Trampas pradėjo žydų 'zadanijas' vykdyt; nebūtų žydai žydais jei purvino darbo padarymui kitų nesamdytų.

kad

Iranas nelabai ir bijo grasinimų, JAV tiek tyčiojosi, o šiandien po bazių atakų, kur žuvo tiek JAV karių, tik Trampas sakinį pasakė ir tylu

Azuolas

Baisus jie visi, tie arabai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS