Baltarusija įkalino du žmogaus teisių aktyvistus | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJA ĮKALINO DU ŽMOGAUS TEISIŲ AKTYVISTUS

Baltarusija trečiadienį skyrė kalėti dviem teisių gynimo grupės „Viasna“ nariams už paramą praėjusių metų protestams prieš autoritarinį šalies lyderį Aliaksandrą Lukašenką, pranešė nevyriausybinė organizacija.

Leonidas Sudalenka buvo nuteistas trejiems metams kalėjimo, o jo kolegė Tatjana Lasitsa po uždaro teismo proceso įkalinta pustrečių metų, sakoma „Viasnos“ pranešime.

Pora buvo suimta už tai, kad rėmė masines demonstracijas, kilusias visoje Baltarusijoje po pernai vykusių ginčytinų prezidento rinkimų, per kuriuos A. Lukašenka pretendavo į šeštą kadenciją. Jie buvo pripažinti kaltais dėl „šiurkščių viešosios tvarkos pažeidimų“ ir kitų kaltinimų, sakė „Viasna“.

1996 m. „Viasną“ įkūrė Alesis Bialiatskis, vienas iš 2020 m. Europos Parlamento skirtos Sacharovo premijos laureatų, ši organizacija yra ryškiausia buvusios sovietinės šalies teisių grupė.

L. Sudalenka ir T. Lasitsa buvo laikomi suimti nuo jų arešto sausį. Po arešto L. Sudalenka sakė, kad valdžia jį apkaltino padėjus protestuotojams susimokėti už advokatus ir surengus seminarą apie skaitmeninį saugumą.

A. Lukašenkos režimas sutriuškino demonstracijas, suėmė ir išvijo į tremtį pagrindinius aktyvistus, uždraudė kelias žiniasklaidos ir nevyriausybines organizacijas. Nors Vakarai A. Lukašenkai taiko asmenines ir ekonomines sankcijas, jo režimas gauna politinę, karinę ir finansinę Maskvos paramą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Šauniai tvarkosi Lukašenka. Netikejau, kad taip sugebės.

reikia

ir mums reikalaut kad /tautos/ isrnkta prezidenta nesmeiztu ir nezemintu visokie povilioniai ir yra akivaizdus irasas kuri dauguma mate ir grdejo ji netk salinti bet ir teisti vertetu ka daro batka o mes lojam ant jo o po to verkslenam uz sugriauta uki anukelio palaidu liezuviu be logisko mastymo dieduko kiseneje===

Teisingai \\\\\.../////

Nėra ko pulti liaudies teisėtai išrinktą Prezidentą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS