Baltarusijos naujienų portalo Tut.by įkūrėjo našlė laikoma namų arešte | KaunoDiena.lt

BALTARUSIJOS NAUJIENŲ PORTALO TUT.BY ĮKŪRĖJO NAŠLĖ LAIKOMA NAMŲ AREŠTE

Didžiausio Baltarusijos naujienų portalo Tut.by, atsidūrusio specialiųjų tarnybų akiratyje, įkūrėjo Juro Zisero našlė Julija Čarniauskaja laikoma namų arešte, ketvirtadienį pranešė tinklalapis.

„Juro Zisero našlei Julijai Čarniauskajai viskas gerai – ji dėkoja už palaikymą ir siunčia sveikinimus. Ji yra namuose, laikoma namų arešte. Su ja elgiamasi pagarbiai ir korektiškai. Julijos advokatas pasirašė pasižadėjimą neviešinti ikiteisminio tyrimo informacijos“, sakoma Tut.by, kuris šiuo metu yra užblokuotas, kanalu socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbtoje žinutėje.

Apie J. Čarniauskajos padėtį nieko nebuvo nežinoma nuo antradienio ryto, kai Finansinių tyrimų departamento (DFR) pareigūnai surengė kratą Tut.by  redakcijoje. Vėliau paaiškėjo, kad ji atsidūrė Minsko 1-osios ligoninės kardiologijos skyriuje, bet suteikus pagalbą buvo išrašyta. Anksčiau ketvirtadienį  Baltarusijos žurnalistų asociacija (BAŽ) pranešė, kad J. Čarniauskaja buvo apklausta DFR.

Baltarusijos saugumo tarnybų agentai antradienį surengė kratų Tut.by redakcijoje ir kelių jo žurnalistų namuose, o pats tinklalapis buvo užblokuotas.

Nurodyta, kad generalinė prokuratūra nustatė daugybę visuomenės informavimo priemonių įstatymo pažeidimų, įskaitant draudžiamos informacijos paskelbimą virtinėje publikacijų portale Tut.by. Tuose straipsniuose buvo pateikiama neregistruoto Baltarusijos solidarumo fondo (BYSPOL), renkančio lėšas nukentėjusiems nuo Minsko autoritarinio režimo represijų, informacija.

Tarnybos pranešė, kad portalą valdančiai bendrovei „TUT BY Media“ iškelta baudžiamoji byla dėl vengimo mokėti mokesčius itin stambiu mastu.

Tut.by – didžiausias baltarusių naujienų portalas. Jis kaip žiniasklaidos priemonė buvo užregistruotas tik 2019 metų sausį, o iki tol – nuo pat įkūrimo 2000-aisiais – portalas dirbo neturėdamas šio statuso.

Tut.by aktyviai nušvietė Baltarusijoje po prezidento rinkimų pernai rugpjūtį vykusius masinius protestus. Tuose rinkimuose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas ėmėsi brutalių priemonių protestams nuslopinti. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS