Baltieji rūmai: Jemeno husiai paleido tris raketas į laivus Raudonojoje jūroje | KaunoDiena.lt

BALTIEJI RŪMAI: JEMENO HUSIAI PALEIDO TRIS RAKETAS Į LAIVUS RAUDONOJOJE JŪROJE

  • 5

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai trečiadienį paleido raketas į laivus Raudonojoje jūroje, iš kurių dvi buvo perimtos, o trečioji nepasiekė taikinio, pranešė Baltieji rūmai.

Anksčiau šį mėnesį JAV ir JK pajėgos surengė du bendrus smūgius, kuriais buvo siekiama susilpninti Jemeno sukilėlių pajėgumus atakuoti laivus. Vašingtonas taip pat atliko keletą vienašališkų aviacijos smūgių prieš raketas, kurios buvo pasirengusios apšaudyti laivus.

„Į du prekybinius laivus Raudonosios jūros pietuose buvo paleistos trys husių raketos, viena raketa praskriejo pro šalį (...), o kitas dvi numušė JAV karinių jūrų pajėgų eskadrinis minininkas“, – sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Tai akivaizdžiai pabrėžia, kad husiai vis dar ketina vykdyti šiuos išpuolius, o tai reiškia, kad mes vis dar turėsime daryti viską, ką turime daryti, kad apsaugotume šią laivybą“, – pridūrė jis. 

Anksčiau trečiadienį JAV Centrinė vadavietė (CENTCOM) pranešė, kad husiai užpuolė „su JAV vėliava plaukiojantį, JAV priklausantį ir JAV valdomą konteinerių laivą „M/V Maersk Detroit“. Tačiau nebuvo pateikta jokios informacijos apie antrą laivą, į kurį taip pat buvo nusitaikyta.

„Pranešimų apie sužeistuosius ar laivui padarytą žalą negauta“, – sakoma CENTCOM išplatiname pranešime. 

Husiai teigia, kad išpuolius Raudonojoje jūroje vykdo solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur Izraelis kariauja su kovotojų grupuote „Hamas“. Be to, Jemeno sukilėliai pareiškė, kad JAV ir Jungtinės Karalystės laivus taip pat laiko teisėtais taikiniais.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Žydų valstybė pažadėjo sunaikinti „Hamas“ po kovotojų spalio 7 dieną surengtų beprecedenčių išpuolių Izraelio teritorijoje, per kuriuos, remiantis oficialiais izraeliečių duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad apgultame anklave liko maždaug 132 įkaitai, įskaitant mažiausiai 28 žuvusiųjų kūnus.

Atsakydamas į išpuolius Izraelis pradėjo nesiliaujantį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 25,7 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, rodo naujausi anklavo sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pilietis

Kol amerikosai neatsitokes kad tikrieji teroristai yra žydai, tol visa tai ir tesis

taip jav

zydbankiai is gobsumo pardavinedami 2 '3 salims ginkluote dabar patys nuo jos gauna i kaulus ir verkslena zppp=0

vot situacija

o ukraina numuse rusu lektuva gabenusi jiems ukrainos belaisvius ir dabar nezino kaip issisukti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS