Ukraina po atakos: šiandien mes įsitikinome, kad Baltarusija dalyvauja kare kartu su Rusija | KaunoDiena.lt

UKRAINA PO ATAKOS: ŠIANDIEN MES ĮSITIKINOME, KAD BALTARUSIJA DALYVAUJA KARE KARTU SU RUSIJA

  • 0

Sunki para Ukrainoje: birželio 27-osios naktį Daugiau nei 50 Rusijos raketų skriejo į šalies karinius ir civilinius objektus. Ukrainos kariuomenė teigia, kad Baltarusija taip pat įsitraukė į karą, mat raketos paleistos iš Baltarusijoje skrendančių rusų lėktuvų. Kremlius, laikęs neutralią poziciją dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje (ES), pasmerkė šį lyderių sprendimą, praneša LNK.

Naktį ir rytą Rusijos kariuomenė aktyviai raketomis apšaudė Ukrainos miestus. Į Šiaurės ir Šiaurės-Rytų teritoriją skriejo 50 įvairių tipų raketų ir bombų. Šešios raketos iš Juodosios jūros buvo paleistos į Lvivo srityje esantį Ukrainos karinį objektą.

„Paleistos šešios raketos. Keturios pataikė į karinį objektą Javorevo srityje, dvi pavyko numušti. Keturi žmonės sužeisti, jų sužeidimai vidutinio sunkumo, trijų – lengvi. Kilęs gaisras lokalizuotas, dėkoju ugniagesiams. Kovojame toliau, pergalė bus mūsų“, – tvirtino Lvivo gubernatorius Maksimas Kozickij.

Šiandien mes įsitikinome, kad Baltarusija dalyvauja kare kartu su Rusija.

O Žytomyro miesto apylinkės apšaudytos iš Baltarusijos. Rusijos lėktuvai iš čia paleido 24 raketas. Per atakas žuvo vienas Ukrainos karys, dar vienas sužeistas. 

„Šįryt visus pažadino garsūs sprogimai. Ačiū Dievui, į Žytomyrą niekas neatskrido, tačiau apšaudyti kariniai objektai aplink miestą. Raketos atskrido iš Baltarusijos pusės. Iš viso į karinius objektus aplink Žytomyrą paleistos 24 raketos. Šiandien mes įsitikinome, kad Baltarusija dalyvauja kare kartu su Rusija“, – kalbėjo Žytomyro meras Sergejus Suchomlinas.

Dar dvi raketos pataikė į Charkivo sporto centrą. Kilęs gaisras smarkiai apgadino pastatą. Aukų išvengta.

„Apšaudymas vyko iš Belgorodo srities. Pagal apgadinimo požymius galima teigti, kad tai buvo Rusijos pajėgų paleistos „Iskander“ raketos“, – teigė Ukrainos karys.

Ataką matė ir sporto centre dirbantys Oleksijus. 

„Ką jaučiu, tarsi būtų sugriautas mano namas. Mes čia galima sakyti gyvenome, kompleksą pastačiau kartu su kitais mokytojais. Sunku kalbėti, bet tikimės, kai šis karas baigsis, arena bus atstatyta ir mokiniai čia vėl treniruosis“, – vylėsi sporto centro darbuotojas Oleksijus Juško.

124-oji karo Ukrainoje diena

Kol Ukrainos ginkluotosios pajėgos atsitraukė iš Sjeverodonetsko, Rusijos kariuomenė ir toliau veržėsi link Lysyčansko. Pasak mero, miestas nėra užimtas, tačiau situacija jame – labai sudėtinga. Mieste likę apie 20 tūkst. žmonių, kurie bijo išvykti dėl sukaupto turto, kiti dėl apšaudymų.

„Išvežame tuos, kurie nori išvykti iš miesto, evakuacija vyksta palaipsniui. Maršrutas nuolat apšaudomas, bet geriau evakuotis į Bahmutą ar kitą vietą, kur nėra tokių sunkių mūšių, nei dabar likti Lysyčanske“, – kalbėjo Lysyčansko meras Valerij Šybiko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pusė miesto jau sunaikinta.

„Žmonės slepiasi rūsiuose, kur tik gali – ten slepiasi, bet tai neapsaugo. Grėsmė mieste – milžiniška“, – teigė V. Šybiko.

O Kremlius, prieš tai teigęs, kad Ukrainos narystė ES – vidaus reikalas ir nekelia grėsmės, nes tai, priešingai nei NATO, nėra karinis aljansas, dabar retoriką keičia. Ministerija dar vakar pasmerkė lyderių sprendimą atverti bloko duris Ukrainai, o Rusijos valstybinėje televizijoje netrūksta menkinančių žinučių.

Nesidžiaukite, kad tai spjūvis Maskvai į veidą, bet didžiuokitės plojimais Ukrainai.

„Prieš septyniolika metų Šiaurės Makedonija gavo tai, kas šiandien atiduota Ukrainai. Albanija – prieš devynerius metus. Turkija, nepatikėsite, – prieš 23-ejus metus. Ir iki pat dabar – tyla“, – eteryje kalbėjo Rusijos žurnalistė.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad kandidatės statusas nenukrito iš dangaus ir, kad Ukraina daug nuveikė, kad jį pelnytų.

„Daug nuveikta, daug padaryta. Nepamirškime to, didžiuokimės savimi, gerbkime save ir mes išstumsime rusus, mes nugalėsime. Kai gerbsime save, kiti gerbs mus. Nesidžiaukite, kad tai spjūvis Maskvai į veidą, bet didžiuokitės plojimais Ukrainai“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Lietuvos įkvėpta Ukraina per tris dienas keturiems „Bayraktarams“ surinko 20 mln. eurų. 

Gairės: karas Ukrainoje, LNK turinys, Rusijos karas Ukrainoje, Rusija, Baltarusija, Rusijos ataka, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS