Čekija ketina išduoti Sakartvelo pilietį, ieškomą JAV dėl sąmokslo nužudyti žurnalistę | KaunoDiena.lt

ČEKIJA KETINA IŠDUOTI SAKARTVELO PILIETĮ, IEŠKOMĄ JAV DĖL SĄMOKSLO NUŽUDYTI ŽURNALISTĘ

  • 3

Čekija ketina išduoti Sakartvelo pilietį Poladą Omarovą, ieškomą JAV dėl sąmokslo nužudyti Irano žurnalistę disidentę, antradienį pranešė Čekijos teisingumo ministras.

Sausį P. Omarovui JAV buvo pateikti kaltinimai kartu su dar dviem nariais gaujos, kuri, kaip įtariama, rengė Teherano remiamą sąmokslą nužudyti iraniečių ir amerikiečių žurnalistę Masih Alinejad (Masih Alinedžad).

Sausį Čekijos policija sulaikė Sakartvelo pilietybę turintį azerbaidžanietį P. Omarovą.

„Manau, kad Polado Omarovo ekstradicija Jungtinėms Valstijoms... yra teisingas sprendimas, priimtas įvertinus visas aplinkybes“, – socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė Čekijos teisingumo ministras Pavelas Blažekas.

Čekijos žiniasklaida nurodė, kad P. Omarovas gali būti išduotas per keletą dienų.

Kiek ankščiau JAV teisingumo departamentas teigė, kad P. Omarovas ir numanomas gaujos lyderis Rafatas Amirovas, gyvenantis Irane, pernai vadovavo sąmokslui nužudyti M. Alinejad jos namuose Niujorke.

Jie nurodė JAV piliečiui Khalidui Mehdiyevui (Chalidui Mechdijevui) įvykdyti žmogžudystę ir už tai jam išsiuntė 30 000 JAV dolerių (26 670 eurų).

2022-ųjų liepą K. Mehdiyevas buvo sulaikytas netoli žurnalistės namų Niujorke su užtaisytu automatiniu šautuvu AK-47.

Šių metų pradžioje JAV buvo sulaikytas R. Amirovas.

Šie trys asmenys buvo apkaltinti užsakytu nužudymu, sąmokslu ir pinigų plovimu, už tai jiems gresia iki 40 metų kalėjimo.

M. Alinejad yra 46-erių aktyvistė turinti dvigubą JAV ir Irano pilietybę. Ji ir anksčiau yra tapusi Teherano rengtų sąmokslų taikiniu.

2021 metų liepą JAV valdžios institucijos pareiškė kaltinimus keturiems Irano žvalgybos agentams ir vienam JAV gyventojui dėl sąmokslo pagrobti ją ir nugabenti į Iraną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

Pas mus visokie medvedevai popovai gyvena ir niekas nesistebi, kacapai kaip piktžolės.

Tam Gruzijos piletis

Tai kad kažkokios mistinės, lietuvos proto bokštų sugalvotos, valstybės pilietis. Teko būti Gruzijoje, tai paklausus apie ,,sakartvelą,, visi gūščioje tik pečiais, o vienas pagyvenęs gruzinas čiut nedavė į snukį, kam aš yžeidinėju gruzinus.

Gruzijos pilietis?

O pavardė musulmoniša. Keista.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS