Černobylio zona: gaisras rimsta, bet išdegė radioaktyvaus miško | KaunoDiena.lt

ČERNOBYLIO ZONA: GAISRAS RIMSTA, BET IŠDEGĖ RADIOAKTYVAUS MIŠKO

  • 1

Ukraina skelbia, kad prapliupus lietui pavyko užgesinti uždarojoje zonoje aplink katastrofos ištiktą Černobylio atominę elektrinę siautusius miškų gaisrus, tačiau situaciją atidžiai sekantis kaunietis Šarūnas Jasiukevičius teigia, kad lemiamos bus kelios artimiausios paros, ir vertina, kad dėl radiacijos lygio pati blogiausiai situacija yra dabar, nes vakar degė labiausiai radioaktyvios miško vietos.

Nauji duomenys – lemiami

Oficialiai pranešama, kad radiacijos lygis – normos ribose. Š. Jasiukevičius teigė, kad kol kas yra paskelbti tik tyrimų, atliktų balandžio 5-11 d. Jie buvo paskelbti tik šiandien, kai ministrų kabinetas paskyrė naują Černobylio zonos administracijos vadovą.

„Tačiau balandžio 11 d. dar nedegė rudasis miškas. Manau, kad pati blogiausia situacija Černobylio zonoje yra dabar. Degė rudasis miškas, labiausiai radioaktyvios vietos“, – portalui kauno.diena.lt teigė verslininkas, režisierius, publicistas Šarūnas Jasiukevičius, geriau visuomenei žinomas kaip Praeities žvalgas.

„Nuotraukas ką tik mačiau, buvo viena dėmė, kurioje – 200 mkSv/h radiacinis fonas, ir ten viskas yra išdegę. Šios dienos radioaktyvumo Černobylio zonoje duomenis, manau, geriausiu atveju gausime penktadienį“, – vertino vyras, pridūręs, kad praėjusią savaitę Černobylio zonos oro mėginiuose aptiktas radioaktyvaus cezio padidėjimas: skirtingose vietose išaugo nuo 2 iki 32 kartų. 

„Klausimas, kokie duomenys bus po vakarykščio rudojo miško gaisro, į kurią pusę pūs vėjas, tai yra, į kurią pusę visa tai dėsis“, – svarstė Š. Jasiukevičius.

Vertindamas pagal praėjusių metų situacijas jis teigė netikįs, kad radioaktyvių dulkių iš Černobylio būtų atpūsta iki Lietuvos: „Turėtų būti anomalinis uraganinis vėjas, kuris toje pačioje Černobylio zonoje sukeltų pelenus, juos aukščiau pakeltų į atmosferos sluoksnius ir atneštų pas mus“.   

Apgesino lietus

„Lietaus poveikis akivaizdus. Atviros ugnies didelių židinių nėra. Palydovas nefiksuoja. Yra keli nedideli nauji židiniai netoli Janov geležinkelio stoties, bet juos greitai lokalizavo. Dabar tik smilksta miško paklotė. Ketvirtadienį prognozuoja vėją iki 35 km/val. Iki to laiko turi spėt apvažiuoti ir viską pabaigti gesinti. Kol kas ugnis neplinta“, – antradienį po pietų peržiūrėjęs naujausius viešai prieinamus duomenis teigė Praeities žvalgas.

Jis patikslino, kad didžioji dalis ugnies buvo užgesinta ne ugniagesių, o lietaus. 

„Yra smilkstančių vietų. Vienur kitur įsiplieskia liepsnos, bet labai lokaliai, jos greitai užgesinamos. Jeigu tarnybos viską gerai darys, šiandien, ko gero, bus beveik išspręstas klausimas“, – vylėsi vyras.

Š. Jasiukevičius minėjo, kad daugiau lietaus nenusimato, tad nespėjus židinių suvaldyti iki ketvirtadienio, kai pakils vėjas, kova su stichija gali prasidėti iš naujo, tiesa, jau ne tokio paties masto kokia buvo vakar ir užvakar. 

„Buvo labai platus gaisro frontas. Gaisro juosta buvo keliasdešimties kilometrų, buvo labai sudėtinga kontroliuoti gaisro plitimą. Dabar jeigu ir įsiplieks naujo židiniai, jie bus lokalūs. Juos bus lengviau gesinti“, – aiškino kaunietis.   

Miško gaisras Černobylio uždaroje zonoje

Scanpix nuotr.

Ukraina: viskas normoje

Kaip antradienį BNS citavo Ukrainos Valstybinės ekologinės inspekcijos vadovo pareigas einantį Jehorą Firsovą, gaisras užgesintas, o spinduliuotės matavimai rodo, kad radiacinis fonas nėra reikšmingai padidėjęs, 

„Trumpai tariant, gaisrą pavyko užgesinti; labai padėjo lietus. Radiacijos fono lygis nuolat matuojamas, bet mūsų turimi duomenys [rodo, kad padėtis] daugmaž normali“, – antradienio popietę per „Facebook“ parašė J. Firsovas, kurį citavo BNS.

Keliomis valandomis anksčiau sostinės Kijevo, esančio maždaug už 110 km į pietus nuo Černobylio, meras Vitalijus Klyčko sakė, kad uždarojoje zonoje gaisrai tebeliepsnoja.

„Ugniai gesinti pasitelkta 96 technikos vienetai ir 405 ugniagesiai", – jis sakė per savaitinę virtualią spaudos konferenciją, paminėjęs, kad tebegesinami degantys miškai trijose girininkijose.

Gaisrai Černobylio elektrinės apylinkėse liepsnojo nuo balandžio 4-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ArturKlp

Nepergyvenkit, nuo rūkymo sukeltų ligų greičiau mirsit nei nuo šito gaisro. O dėl radiacijos nepergyvenkite, rūkaliai ir pasyvūs rūkaliai gauna iš vėžio lazdelių PO-210 (polonis) ir PB-210 (švinas). Skanaus!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS