M. Maldeikis: V. Putinas labai atsargus – jis žino, kad žiniose neturi pamatyti grįžtančių lavonų | KaunoDiena.lt

M. MALDEIKIS: V. PUTINAS LABAI ATSARGUS – JIS ŽINO, KAD ŽINIOSE NETURI PAMATYTI GRĮŽTANČIŲ LAVONŲ

  • 24

Seimo nariui Matui Maldeikiui dabartinė įtampa pasaulyje tarp Rytų ir Vakarų kvepia paraku, praneša LNK.

„Kelerius paskutinius metus bandau nusigauti į žmonių protus, kad jie suprastų, kad mes iš tikrųjų gyvename labai įdomiu geopolitiniu laikotarpiu. Iš tikrųjų labai dideli pasikeitimai. Visų pirma tai susiję su tuo, kad Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) keičia savo vaidmenį užsienio politikoje, jie ieško naujo savo veikimo principo, kitokio, negu buvo po Antrojo pasaulinio karo. Ir mums tai kelia dideles grėsmes – tokie autoritariniai režimai kaip Rusija, Kinija, kitos supranta, kad JAV atsitraukia, daro strateginius atsitraukimus ir juo bando išnaudoti. Paskutiniai Vladimiro Putino reikalavimai, ultimatumai, kuriuos jis pateikė JAV tai simbolizuoja – jis mato galimybių langą tai daryti, jis tam yra pasiruošęs, jis mato, kad dabar geras laikotarpis tam daryti ir tai daro. Kur tai gali nuvesti, labai sunku pasakyti“, – teigė M. Maldeikis.

„Jei mes pasižiūrėsime į V. Putino reikalavimus – visi įsivaizduoja, kad jo reikalavimai susiję su Ukraina, nes ten yra kariuomenės, tačiau jo ultimatumas, kurį jis pateikė JAV, susijęs su visu mūsų regionu, su Rytų Europa. Jis nori grįžti į tą laikotarpį prieš NATO plėtrą, jis laiko, kad NATO plėtra buvo melagystė jam, melagystė Sovietų Sąjungai ir vėliau Rusijai. Labai sunku pasakyti, kokius jis turi kozirius, kad JAV sėdasi prie to stalo, su juo kalbasi, kalbasi be Europos (tai suprantama, nes Europa neatrodo rimtai šioje situacijoje). Tai mums yra grėsmė“, – sakė jis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

M. Maldeikis aptarė ir kiek realus naujas pasaulinis karas.

V. Putinas yra labai atsargus, jis žino, kad žiniose neturi pamatyti grįžtančių lavonų.

„Jeigu jūs pažiūrėtumėte, kokia buvo situacija prieš Pirmąjį pasaulinį karą, tai niekas netikėjo, kad karas bus, kad jis bus ilgas ir toks kraujuojantis, koks atsitiko. Tačiau kartais mechanizmai taip susidėlioja, kad vienai šaliai padarius vieną veiksmą, kita šalis reaguoja, trečia reaguoja, ir mes turime situaciją, iš kurios paskui labai sunku išeiti. Staiga mes turime karinį konfliktą – kad automatizacija visko, kame mes gyvename, gali privesti prie to, kad mes turėsime labai pavojingus dalykus“, – kalbėjo Seimo narys.

„Aš, tiesą pasakius, mažiau įsivaizduočiau Rusiją įsiveržiant į Ukrainą dėl labai paprastos priežasties – V. Putinas yra labai atsargus, jis žino, kad žiniose neturi pamatyti grįžtančių lavonų, o jis puikiai supranta, kad tai būtų, nes Ukraina jau yra visai kitokia, negu buvo prieš šešerius metus, pas ją atsiranda kariuomenė. Tai, kas buvo prieš šešerius metus, tai nebuvo kariuomenė, Ukraina tiesiog neturėjo žmonių, kurie kariautų už Ukrainą, ir Krymas tą parodė. Dabar yra visai kita situacija, jis nėra toks avantiūristas, kad tiesiog eitų į Ukrainą kariauti, tai būtų labai ilgas ir skausmingas jam karas. Tačiau jis turi kitokius instrumentus, šiuo metu jis verčia JAV sėsti su juo prie stalo ar dėl tų ginklų, kurie paskutiniu metu buvo išrasti Rusijoje, ar dėl kitokių kozirių – sunku pasakyti, apie ką ten yra pokalbiai, mes galime tik spėlioti. Tačiau situacija yra ganėtinai grėsminga. Ir ne tik Ukrainos atžvilgiu, o viso šito regiono atžvilgiu. Sėdėjimas ir pokalbiai jau rodo, kad kita pusė turi svertų“, – šnekėjo M. Maldeikis.

Tačiau, pasak Seimo nario, tai nereiškia, kad pokalbių tarp JAV ir Rusijos apskritai neturėtų būti.

„Jei tai būtų sėdėjimas kaip buvo paskutinius 20 metų, tie pokalbiai dėl nuraminimo, kad V. Putinas galėtų savo televizijos vaizdelį parodyti, kad „žiūrėkite, su manimi kalba kaip su lygiu“, tai būtų tam tikras nuraminimas paties V. Putino – tada taip. Tačiau reikia suprasti, kad Rusija nebe tokia, kokia buvo prieš dešimt ar penkerius metus. Ką turiu omenyje? Pas mus vis dar įsivaizduojama, kad Rusija užsiiminėja propaganda. Rusija seniai neužsiiminėja propaganda ta prasme, kad tu ilgai negali meluoti. Tavo protas taip funkcionuoja, kad po kurio laiko tu turi pradėti tikėti tuo melu, kuriuo tu kalbi. Rusija jau gyvena kitoje paradigmoje, negu mes gyvename. Tuo, ką jie šneka, iš tikrųjų jie tiki. O šneka labai parastus dalykus, artikuliuoja labai paprastai: kad ir koks pasaulis bebūtų, kam jis reikalingas, jei jame nebus Rusijos? Jis supranta, kad Rusija dabartiniu modeliu neišgyvens, nes yra vidiniai prieštaravimai, demografija, ekonomika, kuri negali keistis dėl to, kad yra užvaldyta Kremliaus bokštų. Tas modelis eina prie pabaigos. Jo įsivaizdavimu, dėl to kaltas ne jis, kad jis tai darė 20 metų, o kalti Vakarai, kad jie tartum artėja. Ta gynybinė reakcija, kaip jis supranta, gali nuvesti prie labai blogų dalykų“, – aiškino M. Maldeikis.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

jei ne motka

tu -politinis lavonas

Anonimas

Kvaili politikai,be patirties, be supratimo.Juk didžiausia priešą reikia laikyti arti save tyliai ir stebėti.O Lietuva loja ksio šunys 31 metai.Nusibodo klausytis, dar geras Putinas,matomai ne karštakraujis,kitas seniai ta Lietuvą butu suvirškines.

Grybas

Lysk i buda bukaproti, va tu tai grynas politinis lavonas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS