Dėl darbuotojų streiko Vokietijoje sustojo viešasis transportas | KaunoDiena.lt

DĖL DARBUOTOJŲ STREIKO VOKIETIJOJE SUSTOJO VIEŠASIS TRANSPORTAS

  • 0

Didelėje Vokietijos dalyje penktadienį sustojo vietinio susisiekimo autobusų, tramvajų ir metro eismas – tai jau trečiasis transporto darbuotojų streikas per dvi savaites.

Pirmadienį paslaugų sektoriaus darbuotojų profesinė sąjunga „Ver.di“ paragino surengti įspėjamąjį streiką, kuris Vokietijoje yra įprasta derybų dėl sutarčių taktika.

„Ver.di“ pirmininko pavaduotoja Christine Behle (Kristina Bėlė) teigė, kad „atėjo laikas daryti didesnį spaudimą darbdaviams“, nes derybos dėl darbo užmokesčio maždaug 90 tūkst. žmonių, dirbančių daugiau kaip 130 transporto bendrovių, nepasistūmėjo į priekį.

Streikas paveikė 81 miestą ir 42 kaimiškuosius rajonus.

Penktadienio protestų trukmė ir reikalavimai įvairiose vietose yra skirtingi.

Vokietijos sostinėje darbuotojai streikavo iki 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku. Numatoma, kad Hamburge, Kelne, Hanoveryje ir kituose Vokietijos miestuose streikas tęsis visą dieną. Tačiau Bavarija yra vienintelis regionas, kuriame jis nėra rengiamas.

„Deutsche Bahn“, kurios mašinistai streikavo praėjusią savaitę, tolimojo ir regioninio susisiekimo traukinių eismas šįsyk nenukentėjo.

Pagrindiniai protestuojančių darbuotojų reikalavimai – geresnės darbo sąlygos, pavyzdžiui, trumpesnė darbo savaitė ir papildomos kompensacijos už pamaininį ir naktinį darbą.

Kelios savaitės Vokietijos gyventojams ir svečiams buvo sunkios dėl tebesitęsiančių derybų su geležinkelių, oro uostų ir vietinio transporto sektoriaus darbuotojais bei jas lydinčių streikų.

Vokietijos geležinkelių sistema yra įsitraukusi į atskirą ginčą dėl traukinių mašinistų profesinės sąjungos reikalavimo sutrumpinti darbo savaitę.

„Ver.di“ ketvirtadienį paskelbė daugumos didžiųjų Vokietijos oro uostų saugumo patikros darbuotojų vienos dienos streiką dėl dar vieno ginčo dėl darbo užmokesčio reikalavimų. Dėl šios priežasties buvo atšaukta nemažai skrydžių.

Tuo tarpu ūkininkai ne kartą traktoriais blokavo kelius ir prieigą prie pagrindinių Vokietijos uostų, intensyvindami demonstracijas prieš vyriausybės planus mažinti žemės ūkio subsidijas.

Atrodo, kad netrukus gali prasidėti ir kitas streikas – Vokietijos oro linijų bendrovėje „Lufthansa“.

Vyriausiasis „Ver.di“ derybininkas dėl antžeminio personalo darbo užmokesčio Marvinas Reschinsky (Marvinas Rešinskis) teigė, kad derybos su oro vežėju pateko į aklavietę.

„Streikas yra labai tikėtinas, – sakė M. Reschinsky. – Vienintelis klausimas, ar tai nutiks iki vasario 12 dienos, kai turi įvykti trečiasis derybų raundas, ar po to.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS