Dėl potvynių ir nuošliaužų grėsmės Japonijoje evakuoti tūkstančiai žmonių | KaunoDiena.lt

DĖL POTVYNIŲ IR NUOŠLIAUŽŲ GRĖSMĖS JAPONIJOJE EVAKUOTI TŪKSTANČIAI ŽMONIŲ

Japonijos tarnybos trečiadienį paskelbė retą nurodymą evakuotis 240 tūkst. žmonių šalies pietvakariuose, didėjant nuogąstavimams dėl potvynių ir žemės nuošliaužų grėsmės siaučiant smarkioms liūtims, jau pareikalavusioms mažiausiai trijų žmonių gyvybių.

Japonijos meteorologijos agentūra tai pat paskelbė aukščiausio laipsnio perspėjimą Kiūšiū salos keliems šiauriniams rajonams.

Toks perspėjimas skelbiamas“ esant reikšmingai katastrofų rizikai“; jis aktyvuojamas, kai yra paskelbiama gaivalinės nelaimės padėtis – tuomet žmonės įpareigojami imtis priemonių savo gyvybėms apsaugoti.

Liūčių apimtame regione dar beveik milijonui žmonių taikomas žemesnio lygio raginimas evakuotis.

Vietos valdžios paskelbti evakuacijos nurodymai ir rekomendacijos nėra privalomi, nors pareigūnai ragina gyventojus jų paisyti.

Priešgaisrinė ir nelaimių valdymo agentūra nurodė jau gavusi pranešimų apie Sagos prefektūroje užlietus namus. Pareigūnai šiuo metu vertina žalos mastą.

„Matome beprecedenčius smarkaus lietaus lygius miestuose, kuriuose paskelbėme nepaprastuosius perspėjimus“, – per trečiadienį ryte paskubomis organizuotą spaudos konferenciją pabrėžė Japonijos meteorologijos agentūra.

„Esant tokiai padėčiai vertėtų daryti, kas įmanoma, kad apsaugotumėte savo gyvybes“, – sakė agentūros pareigūnas Yasushi Kajiwara (Jasušis Kadživara).

Jis taip pat ragino teritorijų, kuriose galioja rekomendacijos evakuotis, gyventojus imtis veiksmų, kol šie perspėjimai nebuvo sugriežtinti.

„Prašau, nedelskit“, – pabrėžė pareigūnas.

Pasak tarnybų, Sagos prefektūroje žuvo vienas vyras, kurio automobilį potvynio srautas nunešė nuo kelio. Toje pačioje prefektūroje taip pat žuvo viena moteris.

Dar vienas vyras be gyvybės ženklų buvo rastas Fukuokos prefektūroje.

Liūtys sutrikdė susisiekimą: Kiūšiū šiaurinėje dalyje buvo sustabdyti kai kurie traukinių reisai, uždaryta dalis kelių.

Taip pat gauta pranešimų apie nuslinkusias nedideles žemės nuošliaužas.

Sagos ir Taku miestuose per valandą iškrito daugiau kaip 120 mm lietaus.

Meteorologų duomenimis, lietūs tęsis iki ketvirtadienio ryto. Iki to laiko Kiūšiū šiaurėje gali iškristi iki 200 mm, o Kanto-Košinecu regione, įskaitant Tokiją, taip pat Tokajo regione – iki 180 mm lietaus.

Japonijos tarnybos reguliariai ragina gyventojus dėmesingiau vertinti nurodymus evakuotis, ypač po pernai vasarą siautusių pražūtingų liūčių, šalies vakaruose nusinešusių daugiau kaip 200 žmonių gyvybių.

Manoma, kad tokį didelį aukų skaičių iš dalies lėmė faktas, kad nurodymai evakuotis buvo paskelbti per vėlai, o kai kurie žmonės jų nepaisė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS