E. Macronas: į šį karo aktą atsakysime ryžtingai ir vieningai | KaunoDiena.lt

E. MACRONAS: Į ŠĮ KARO AKTĄ ATSAKYSIME RYŽTINGAI IR VIENINGAI

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį perspėjo Rusiją, kad jos laukia bekompromisis atsakas į sprendimą užpulti Ukrainą, kurį jis pavadino lūžio tašku Europos istorijoje.

„Į šį karo aktą atsakysime be silpnumo, ramiai, ryžtingai ir vieningai“, – kreipdamasis į tautiečius pabrėžė E. Macronas.

Pasak jo, šie įvykiai yra „lūžio taškas Europos ir mūsų šalies istorijoje“, turėsiantis „gilių ir ilgalaikių pasekmių mūsų gyvenimui“.

Artimiausiomis valandomis bus priimti sprendimai per Didžiojo septyneto (G-7), ES ir NATO susitikimus, o paruoštos sankcijos Rusijai „atitiks“ Maskvos agresijos mastą, nurodė E. Macronas.

„Nebūsime silpni karinėje, ekonominėje ir energetikos srityse“, – pažymėjo prezidentas.

E. Macronas ne kartą kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, siekdamas diplomatiškai išspręsti augusią įtampą, tačiau šios pastangos nedavė rezultato.

Rusija paskelbė karą Ukrainoje

Scanpix ir Twitter nuotr.

Po savaitgalį surengtų karštligiškų pokalbių telefonu jis nuo šios savaitės pradžios nesikalbėjo su rusų lyderiu, pirmadienį pripažinusiu dviejų prokremliškų Ukrainos separatistinių regionų nepriklausomybę.

Eliziejaus rūmų šeimininkas taip pat nesėkmingai mėgino organizuoti V. Putino ir JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) susitikimą įtampai sumažinti.

Ketvirtadienį E. Macronas sakė, kad „masinis“ Rusijos puolimas prieš Ukrainą „prieštarauja visiems rusų valdžios prisiimtiems įsipareigojimams“.

„Neištesėjęs savo žodžio ir vietoje diplomatinio kelio pasirinkęs karo kelią, prezidentas Putinas ne tik nusprendė užpulti Ukrainą, bet ir paminti visą Ukrainos suverenitetą“, – pareiškė E. Macronas.

„Jis nusprendė padaryti didžiausią žalą taikai ir stabilumui Europoje ne vienam dešimtmečiui“, – pridūrė E. Macronas, tvirtindamas, kad Prancūzija ir jos partneriai „padarė viską“, kalbant apie pastangas užkirsti kelią krizės eskalacijai.

Gairės: karas Ukrainoje, Prancūzija, atsakas, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS