Ekspertas: ištirti, ar Mariupolyje panaudotas cheminis ginklas – sudėtinga, tam pasiryžę gali mirti | KaunoDiena.lt

EKSPERTAS: IŠTIRTI, AR MARIUPOLYJE PANAUDOTAS CHEMINIS GINKLAS – SUDĖTINGA, TAM PASIRYŽĘ GALI MIRTI

  • 0

Po to, kai Ukrainoje, Mariupolyje, galimai buvo panaudotas cheminis ginklas, LNK žurnalistai teiravosi apie tokios tikimybės ištyrimo galimybes.

Pasak atsargos majoro, ginkluotės ir karybos eksperto Dariaus Antanaičio, tam, kad suprastume tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, reikia atsigręžti į praeitį – Antrojo pasaulinio karo laikotarpį. Tada už tai, ką padarė naciai, buvo atsakingi vokiečiai, nes jie nepasipriešino nacių režimui ir patys tapo naciais. Žvelgiant į Rusijos veiksmus, pasak jo, galima surasti pasiteisinimą, kad yra kažkokia mistiška pažangioji Rusija arba mistiška intelektualioji Rusija. Tačiau bendrąja prasme tai nepadeda nei Ukrainai, nei kažkam kitam.

„Mano nuomone, kiekvienas Rusijos pilietis yra kaltas dėl to, kas vyksta. Mes matome vaizdo įrašus, kai jie džiaugsmingai išlydi savo karius žudyti ukrainiečių. Kai rusas skambina artimiesiems ir pasakoja, kaip jis žudė civilius, bei sulaukia jų palaikymo. Nė vieno nėra nekalto. Nėra nė vieno, kuris atsistotų ir pasakytų: stop. Jie bijo. O baimė nėra pasiteisinimas. Baimė yra dar viena paskata toliau nusikaltėliškai veikti. Tikrai neišskirčiau tų, kurie bijo ir nedaro, nuo tų, kurie tiesiog eina ir žudo, nes nedarymas taip pat yra nusikaltimas“, – kalbėjo pašnekovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šią savaitę įtarta, kad Mariupolyje galėjo būti panaudotas cheminis ginklas. Nuodingos medžiagos tiek kariams, tiek civiliams sukėlė kvėpavimo sutrikimų. Pasak D. Antanaičio, Rusija jau mažiausiai du kartus naudojo cheminį ginklą – Zariną. Taip pat ir NATO valstybėje rusai panaudojo cheminį ginklą „Novičiok“, tada žuvo NATO valstybės piliečiai. 

„Todėl pakankamai naivu galvoti, kad Rusijos kariai dabar prie visų savo nusikaltimų nepanaudos cheminio ginklo. Zarinas yra tokia kovinė, cheminė medžiaga, kuri paralyžiuoja žmogų arba tiksliau – sutraukia raumenis ir plaučius. Todėl žmogus fiziškai negali įkvėpti. Jis suvokia, kad dusta, bet nieko negali padaryti ir tiesiog uždusta dėl to, kad jo plaučiai negali įkvėpti oro“, – aiškino ginkluotės ir karybos ekspertas.

Rusija pakeitė karo vadą, kuris turėjo daug patirties Sirijoje, o ten tikrai ne kartą buvo panaudotas cheminis ginklas. Ar tai gali reikšti, kad cheminis ginklas Ukrainoje irgi bus naudojamas ne kartą?

„Negaliu numatyti ateities, tačiau pažvelkime į Rusijos karių veiksmus: jei neįmanoma kažko iškrapštyti iš namo, užuot kovoję, jie panaudoja cheminį ginklą. Juolab, kad naujas vadovas gavo aiškų nurodymą iš Vladimiro Putino, kad kažkas Mariupolyje turi pražygiuoti pergalės paradą Mariupolyje. Be abejo, naujasis vadas norės įrodyti savo lojalumą ir veiksnumą bei efektyvumą darydamas dar žiauresnius dalykus, nes kitaip jis bus nušalintas  nuo pareigų ir pasodintas į kalėjimą“, – svarstė D. Antanaitis.

Kariuomenės lygmenyje yra tam tikri padaliniai arba kariai, kurie atsakingi už cheminę žvalgybą. Jie turi tam tikrus reagentus, kurie keičia spalvą ir parodo, koks cheminis ginklas panaudotas. Tačiau, pasak pašnekovo, jei kalbama apie karo nusikaltimus, tai turi būti patvirtinta laboratorijose. 

„Cheminio ginklo panaudojimas turėtų būti įrodytas nepriklausomoje laboratorijoje, kurios yra kelios visame pasaulyje. Tačiau iš Mariupolio atgabenti mėginius būtų pakankamai sudėtinga ir abejoju, kad rusai sutiktų, kad kažkas gabentų. O jei sužinotų, kad kažkas gabena mėginius, jie padarytų viską, kad tas žmogus arba žmonių grupė būtų sunaikinta. Lengviausia nustatyti, kad buvo panaudotas cheminis ginklas, – pagal pažeidimus: kai jo medžiagos pakliūva ant odos – gyvūnų, žmonių ar augalų. Kiek laiko galima aptikti, kad cheminis ginklas buvo panaudotas, priklauso nuo įvairių rodiklių gamtoje“, – aiškino ekspertas.

Iš Mariupolio atgabenti mėginius būtų pakankamai sudėtinga ir abejoju, kad rusai sutiktų, kad kažkas gabentų. O jei sužinotų, kad kažkas gabena mėginius, jie padarytų viską, kad tas žmogus arba žmonių grupė būtų sunaikinta.

Ukraina neturi šiuolaikinės priešraketinės ginkluotės. Jei tokią gautų, kaip pasikeistų įvykiai Ukrainoje, ir kiek laiko reikia išmokti tokia ginkluote naudotis? Pasak D. Antanaičio, priešraketinė gynyba ukrainiečiams dabar yra labai svarbi, nes jei ukrainiečiai priims sprendimą atlaisvinti okupuotas rytines teritorijas, – ypač Krymą, tai Rusija gali pasinaudoti savo doktrina ir panaudoti branduolinį ginklą. Todėl priešraketinė gynyba – ypač Kyjivo, yra svarbi, nes, tokiu atveju, Rusija praras savo branduolinį kozirį. Apmokymai naudotis su Vakarų šiuolaikine ginkluote gali užtrukti nuo poros savaičių iki mėnesių.

Gairės: karas Ukrainoje, Mariupolis, cheminis ginklas, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS