ES: Rusijai dėl Ukrainos užpuolimo gresia beprecedentė izoliacija | KaunoDiena.lt

ES: RUSIJAI DĖL UKRAINOS UŽPUOLIMO GRESIA BEPRECEDENTĖ IZOLIACIJA

Rusijai dėl Ukrainos užpuolimo gresia „beprecedentė izoliacija“ ir „griežčiausios sankcijos“, kokias tik kada nors yra skelbusi Europos Sąjunga, ketvirtadienį pareiškė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis  (Žozepas Borelis).

„Tai ne blokų klausimas. Tai ne diplomatinių galios žaidimų klausimas. Tai gyvybės ir mirties klausimas. Kalbama apie mūsų pasaulinės bendrijos ateitį“, – per transliaciją sakė jis.

J. Borrellis taip pat ragino priimti „stipriausią ir griežčiausią paketą“ baudžiamųjų priemonių.

Europos Sąjunga ketvirtadienį skubos tvarka planuoja „stipriausią, griežčiausią“ kada nors parengtą sankcijų paketą, kuris „susilpnintų Rusijos ekonomikos bazę ir jos pajėgumus modernizuotis“, nurodė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Pasak jos, šių priemonių „tikslas – Europos ir visos tarptautinės taikos tvarkos stabilumas. Patrauksime [Rusijos] prezidentą [Vladimirą] Putiną atsakomybėn už tai“.

Pateiksime Europos lyderiams patvirtinti didžiules ir tikslines sankcijas.

„Pateiksime Europos lyderiams patvirtinti didžiules ir tikslines sankcijas“, – pridūrė U. von der Leyen. Pasak jos, šios priemonės bus nutaikytos į „Rusijos ekonomikos strateginius sektorius, blokuojant jų prieigą prie kertinių technologijų ir rinkų“, taip pat bus „įšaldomas Rusijos turtas Europos Sąjungoje ir stabdoma Rusijos bankų prieiga prie Europos finansų rinkos“.

Pirmasis sankcijų paketas buvo įvestas jau trečiadienį, V. Putinui pripažinus prokremliškų separatistų „liaudies respublikų“ Rytų Ukrainoje suverenitetą. Anot U. von der Leyen, naujas ES baudžiamųjų priemonių paketas bus parengtas derinant veiksmus su Bendrijos partnerėmis ir sąjungininkėmis.

Rusija paskelbė karą Ukrainoje

Scanpix ir Twitter nuotr.

„Šiomis sankcijomis siekiama primesti didelę kainą Kremliaus interesams ir jų gebėjimui finansuoti karą“, – kalbėjo EK vadovė.

Pasak U. von der Leyen, Rusijos pajėgų įsiveržimas į Ukrainą žymi žingsnį, kuris, kaip anksčiau perspėjo Vakarai, taps pagrindu įvesti pačias griežčiausias sankcijas.

J. Borrellis sakė: „Tai viena tamsiausių valandų Europai nuo Antrojo pasaulinio karo.“

ES diplomatijos vadovas pabrėžė, kad Rusijos – „didžiosios branduolinės valstybės“ – puolimas prieš provakarietišką kaimynę „yra ne vien didžiausias tarptautinės teisės pažeidimas, tai – žmogiškos sugyvenimo pagrindinių principų pažeidimas“.

Pasak jo, ketvirtadienį susitiksiantys ES lyderiai „susitars ir pateiks politines gaires, kad būtų priimtas stipriausias kada nors įgyvendintas sankcijų paketas – griežčiausias paketas“.

J. Borrellis pridūrė, kad ES skubiai planuoja suteikti paramą Ukrainai ir palaikyti evakuacijos iš šios šalies operacijas, „įskaitant mūsų pačių darbuotojus zonose, paveiktose šio Rusijos puolimo“.

Tiek J. Borrellis, tiek U. von der Leyen pabrėžė, kad Europos Sąjunga palaiko Ukrainos žmones.

Gairės: ES, Ukraina, karas Ukrainoje, sankcijos Rusijai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS