Estijos universitete išaiškinta didelio masto sukčiavimo su ES lėšomis schema? | KaunoDiena.lt

ESTIJOS UNIVERSITETE IŠAIŠKINTA DIDELIO MASTO SUKČIAVIMO SU ES LĖŠOMIS SCHEMA?

Įtarimai dėl vieno Talino technikos universiteto (TTU) padalinio sistemingų išmokų iš Europos Sąjungos lėšų darbuotojams, nedalyvaujantiems ES finansuojamuose projektuose, ketvirtadienį iškelti tyrimą atlikusių dienraščio „Postimees“ žurnalistų straipsnyje, gali paskatinti pradėti baudžiamąjį tyrimą, ketvirtadienį pranešė prokuratūros atstovai.

„Prokuratūra renka papildomą informaciją apie įvykius, šiandien aprašytus „Postimees“. Po to bus priimtas sprendimas, ar pradėti baudžiamąjį tyrimą“, – naujienų agentūrai BNS sakė Šiaurės rajono prokuratūros atstovas Kaarelas Kallasas (Karelas Kalasas).

Remiantis minėtu straipsniu, esama akivaizdžių įrodymų, kad Estijos mokslininkai sukčiavo, pateikdami Europos Komisijai suklastotus duomenis, o penkis mėnesius apie šią schemą žinojęs TTU rektorius Jaakas Aaviksoo (Jakas Aviksas) nesiėmė jokių veiksmų machinacijoms sustabdyti. Straipsnyje rašoma, kad apie šią schemą rektorius sužinojo ne vėliau kaip kovo viduryje, kai jam apie tai pranešė vienas doktorantas.

2016 metais šiam universitetui iš Europos Komisijos programos „Horizon“ buvo skirta 267 500 eurų. Lėšos buvo skirtos Ragnaro Nurkse (Ragnaro Nurksės) inovacijų ir valdymo institutui (RNI) už tarptautinio projekto „OpenGovIntelligence“ (OGI) įgyvendinimą. Be to, institutas taip pat sugebėjo įsisavinti paramą, skirtą Ekonomikos ir komunikacijų ministerijai.

„Postamees“ surinkta informacija rodo, kad mokslininkai šią schemą tarpusavyje vadino „kūrybiška buhalterija“. Darbuotojams buvo nurodyta bendraujant internetu jokiais būdais nevartoti žodžio „sukčiavimas“. Abejojusiems šios schemos teisėtumu, RNI vadovai aiškindavo, kad tai yra vienintelis būdas išsaugoti dabartinį darbuotojų skaičių ir išvengti etatų mažinimo.

Remiantis „Postimees“, universiteto padalinys apgaule pasisavino 100 tūkst. eurų, kurie buvo neteisėtai išmokėti jo darbuotojams.

Universiteto rektorius, pirmadienį dienraščio paklaustas apie kovą vykusį susitikimą ir veiksmus, kurių jis ketina imtis, iš pradžių atsisakė pripažinti, kad toks susitikimas iš viso kada nors įvyko. Po dviejų dienų J. Aaviksoo pakeitė savo nuomonę ir pareiškė, kad neigė susitikimo faktą, norėdamas išsaugoti informaciją nutekinusio asmens anonimiškumą. Universiteto vadovas taip pat pareiškė, kad jo užsakyto „Horizon 2020“ lėšų audito išvados jokių pažeidimų neatskleidė.

Pasak J. Aaviksoo, į jį kreipęsis asmuo turėjo pateikti tikslesnės informacijos ir įrodymų. Rektorius sakė net nežinojęs apie įtarimus, kad šio projekto koordinatoriai įtariami sukčiavimu.

Siekdamas patikrinti straipsnyje pateiktą informaciją ir kitas aplinkybes, susijusias su  ES finansuojamų projektų lėšų panaudojimu, J. Aaviksoo sudarė rektoriaus pavaduotojo vadovaujamą komitetą, turintį per savaitę patikti savo galutines išvadas.

Estijos švietimo ir mokslo ministerija pranešė, kad svarsto galimybę pradėti patikrinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Psichol.

Nereikia būti mokslininku, kad suprastum afioras.Afioros,apgaulės visuose institucijose ir tai ne naujiena.Bakas pradėjo kietai kovoti,kelti į viešumą ,tai nepatiko aferistams.Nori sudirbti žmogų ir kad kiti nebandytu aiškinti ir kelti į viešumą vagis ,korumpuotus valdininkus.

Makas

Vaikeliai, mazuteliai... Lietuvoje, uz ES lesas, nekurie dvarus pasistate... Kokia naujiena pranese, besibaigiant ES lesu plovimo laikui... :D

???

O Lietuvoj kas isaiskins kur plaukia milijonai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS