Filipinus siaubiant taifūnui „Yutu“ evakuoti tūkstančiai žmonių | KaunoDiena.lt

FILIPINUS SIAUBIANT TAIFŪNUI „YUTU“ EVAKUOTI TŪKSTANČIAI ŽMONIŲ

  • 0

Filipinus antradienį talžant taifūnui „Yutu“ smarkūs vėjo gūsiai nuplėšė stogų ir išlaužė medžių, o prie atslenkant šiai galingai audrai šalyje buvo evakuoti tūkstančiai žmonių.

Praslinkusi kiek piečiau nei ankstesnis pražūtingas taifūnas „Mangkhut“ nauja stichija nusiaubė Filipinų tankiausiai apgyvendintą salą ir atnešė smarkių liūčių.

Gelbėtojų komandos dar tik pradeda vertinti antradienį paryčiais sausumą pasiekusio „Yutu“ padarytą žąlą. Pranešama, kad tuo metu taifūno nešamo vėjo greitis buvo 150 km per valandą, o gūsių greitis siekė 210 km per valandą.

Valdžios atstovai taip pat paskelbė gavę pranešimą apie vieną žmogų, dingusį per audrą apvirtus laivui.

„Matėme šakų ant kelių ir panašių dalykų, bet čia namus naikina būtent potvyniai, – iš Naujosios Biskajos provincijos naujienų agentūrai AFP pranešė Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus Federacijos atstovė Caroline Haga (Kerolin Haga). – Žmonės laukia gelbėtojų.“

Artėjant „Yutu“ beveik 10 tūkst. žmonių paliko savo namus žemumuose, kurios dažnai nukenčia nuo potvynių, ypač kai iš krantų išsilieja upės.

Smarkus vėjas sulygino su žeme daugybe netvirtų namų, nuplėšė stogų, išvartė elektros linijų stulpų ir medžių.

Už nelaimių padarinių likvidavimą atsakingi Filipinų pareigūnai paskelbė, kad audra buvo silpnesnė nei „Mangkhut“, kuris užklupo šalį prieš šešias savaites ir pražudė daugiau nei 100 žmonių. Dauguma aukų žuvo per pražūtingą nuošliaužą Itogono kasybos regione.

Po mėnesį trūkusių musoninių liūčių šiaurės Filipinų kalnuotuose rajonuose susidarė palankios sąlygos nuošliaužoms.

Artėjus „Yuku“ vietos valdžia Itogone evakavo mažiausiai 1 000 žmonių.

Į Filipinus kasmet atslenka vidutiniškai 20 taifūnų ir audrų, dėl kurių žūva šimtai žmonių, o dar milijonai niekaip negali išsikapstyti iš skurdo.

Filipinų pražūtingiausia audra laikoma 2013 metais smogęs supertaifūnas „Haiyan“, per kurį  šalies centrinėje dalyje žuvo ar dingo daugiau kaip 7 350 žmonių.

GALERIJA

  • Filipinus siaubiant taifūnui „Yutu“ evakuoti tūkstančiai žmonių
  • Filipinus siaubiant taifūnui „Yutu“ evakuoti tūkstančiai žmonių
  • Filipinus siaubiant taifūnui „Yutu“ evakuoti tūkstančiai žmonių
  • Filipinus siaubiant taifūnui „Yutu“ evakuoti tūkstančiai žmonių
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS