Fronto kariai NATO susitikimo dalyvių prašė tik vieno – ginklų ir amunicijos | KaunoDiena.lt

FRONTO KARIAI NATO SUSITIKIMO DALYVIŲ PRAŠĖ TIK VIENO – GINKLŲ IR AMUNICIJOS

  • 0

Kovose Donecko regione netoli Bachmuto buvo pasiekta tam tikra pažanga. Naujienų agentūros „ELTA“ redaktorius Vytautas Bruveris neseniai grįžo iš fronto linijos prie Bachmuto. Jis sako, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje yra gausesnės nei anksčiau. Jos sparčiai mokosi iš savo klaidų ir tebeturi artilerijos, aviacijos bei amunicijos pranašumą. Bet ukrainiečiai stumiasi į priekį, praneša reportaže.

– Buvau Bachmuto srityje. Ten, kur dabar vyksta ukrainiečių kariuomenės kontrpuolimas. Bandoma apsupti Bachmutą, uždaryti bent jo flangus ir Bachmute esančią rusų grupuotę pakišti po savo ugnimi. Šturmo brigados, kurios yra pagrindiniame judesyje, labai retai ima žurnalistus į patį judesio centrą. Suprantame, kokio intensyvumo kovos ten vyksta. Situacija yra labai permaininga ir dinamiška.

– Naujausi pranešimai sako, kad sėkmingai vyksta kontrpuolimai Bachmute.

– Taip. Aukščiausi politiniai pareigūnai pranešė, kad Bachmutas yra apsuptas, rusų pajėgos pateko į spąstus. Tie patys Ukrainos kariai, kurie yra tame fronte, yra po nuolatine rusų artilerijos ugnimi. Kariai teigia, kad nedideli postūmiai vyksta, šturmai kai kurie sėkmingi, bet situacija bet kada gali pasikeisti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kai kurie kariai perdavė filmuotą medžiagą. Galime pažiūrėti ištrauką šios medžiagos, kad suprastume, kaip ten viskas vyksta.

– Vaizdo įraše matome, kad vyksta apšaudymas minosvaidžiais. Rusai turi amunicijos pranašumą, telkia rezervus. Jie taip pat turi pranašumą dronais, stebėjimo sistemomis. Kiekvienas ukrainiečių judesys fiksuojamas ir vyksta masinis apšaudymas. Vyksta mirtinos slėpynės ir nuolatinė loterija.

– Ką kalba žmonės apie NATO viršūnių susitikimą Vilniuje? 

– Jie žino, kad toks susitikimas vyksta, bet to nekomentuoja. Žvelgiant iš pastovaus mūšio lauko pozicijos, visa tai atrodo labai toli.

– Ar jiems svarbu, kad Ukraina būtų pakviesta tapti NATO nare?

– Savaime suprantama. Kariai irgi yra žmonės, jie domisi politika. Dabar nelabai turi tam laiko. Paklausti, ko norėtų paprašyti ar palinkėti NATO viršūnių susitikimo dalyvių, pirmiausiai jie kalba ne apie kažkokius didelius politinius dalykus. Jie prašo vieno – ginklų ir amunicijos. Viena iš didžiausių problemų, nuo kurios kenčia Ukrainos pajėgos, yra būtent dėl artilerijos, amunicijos ir sviedinių trūkumas.

Viena iš didžiausių problemų, nuo kurios kenčia Ukrainos pajėgos, yra būtent dėl artilerijos, amunicijos ir sviedinių trūkumas.

– Kai kurie Ukrainos generolai pateikė skaičiavimus, kad dešimt kartų skiriasi Rusijos artilerijos pajėgumai nuo to, ką turi Ukraina.

– Buvau kitos brigados padalinio taške, jie taip pat liudijo sviedinių ir artilerijos trūkumą ir Rusijos pranašumą. Kiekiai skiriasi kartais. Rusijos pranašumas irgi senka, jie turi tuštinti senus, sovietinius sandėlius, bet net ir taip jie vis tiek išlaiko amunicijos pranašumą prieš Ukrainą. Ukrainos kariai gavę progą kažko paprašyti, kalba apie sviedinius, amuniciją. Ši tema išvakarėse buvo iškelta paties JAV prezidento Joe Bideno. Jis aiškino savo sprendimą teikti Ukrainai kasetines bombas sakydamas, kad nėra kitos išeities. Europos gynybos pramonė nesugeba patenkinti vien Ukrainos amunicijos poreikio ir reikia išspręsti šią spragą.

Gairės: karas Ukrainoje, kariai, ginklai, amunicija, NATO viršūnių susitikimas, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS