Fukušimos atominėje elektrinėje įvyko radioaktyvaus vandens nuotėkis | KaunoDiena.lt

FUKUŠIMOS ATOMINĖJE ELEKTRINĖJE ĮVYKO RADIOAKTYVAUS VANDENS NUOTĖKIS

  • 0

Iš nuo cunamio nukentėjusios Japonijos Fukušimos atominės elektrinės ištekėjo apie 5,5 tūkst. litrų radioaktyvaus vandens, tačiau už objekto ribų taršos požymių neaptikta, ketvirtadienį pranešė jos operatorė.

Jėgainės operatorės TEPCO atstovė spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad nuotėkis aptiktas elektrinės dalyje, kurioje apdorojamas užterštas vanduo.

„Apskaičiavome, kad trečiadienio rytą nutekėjo maždaug 5,5 tonos (5,5 tūkst. litrų) vandens“, tačiau, pasak jos, aplink elektrinę esančiuose radioaktyvumą stebinčiuose postuose didelių pokyčių nepastebėta.

Nepaisant to, TEPCO planuoja iš aplinkinės teritorijos pašalinti dirvožemį, kuris galėjo būti užterštas, sakė atstovė spaudai, nepateikdama konkrečios informacijos apie nutekėjusio vandens vietą.

2011 metais Fukušimos elektrinę nusiaubė žemės drebėjimas ir cunamis, per kuriuos žuvo 18 tūkst. žmonių. Tai buvo viena didžiausių branduolinių katastrofų istorijoje.

Valymo metu angos turėtų būti uždarytos, tačiau šį kartą jos buvo atviros.

Valymo darbai greičiausiai užtruks dešimtmečius, o pavojingiausia dalis – radioaktyvaus kuro ir nuolaužų šalinimas iš trijų nukentėjusių reaktorių – dar tik laukia.

Rugpjūtį Japonija pradėjo išleidinėti į Ramųjį vandenyną išvalytą vandenį, kurio nuo 2011 metų susikaupė 1,34 mln. tonų. Japonai teigia, kad išleidžiamas vanduo žalos aplinkai nedaro ir yra smarkiai praskiestas jūros vandeniu.

Tai patvirtina ir Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), tačiau Kinija ir Rusija sukritikavo šį žingsnį ir uždraudė jūros gėrybių importą iš Japonijos.

Trečiadienio nuotėkis įvyko įrenginyje, kuriame vanduo apdorojamas prieš filtruojant daugumą radioaktyviųjų elementų kitame pažangiame įrenginyje, vadinamame ALPS.

TEPCO teigė, kad nuotėkį pastebėjo darbuotojas, kuris valė angą prieš pradėdamas eksploatuoti įrenginį.

„Valymo metu angos turėtų būti uždarytos, tačiau šį kartą jos buvo atviros“, – sakė atstovė spaudai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS