Graikija išskraidino už pinigų plovimą nuteistą rusą į Jungtines Valstijas | KaunoDiena.lt

GRAIKIJA IŠSKRAIDINO UŽ PINIGŲ PLOVIMĄ NUTEISTĄ RUSĄ Į JUNGTINES VALSTIJAS

Graikija išdavė Jungtinėms Valstijoms pinigų plovimu kaltinamą Rusijos kompiuterių specialistą, dirbusį kriptovaliutų biržoje „BTC-e“, praėjus kelioms valandoms po jo paleidimo iš Prancūzijos kalėjimo, penktadienį pranešė jo advokatė.

Aleksandras Vinnikas „buvo įlaipintas į privatų lėktuvą ir išskraidintas į JAV“, nė neleidus jam pateikti prieglobsčio prašymo Graikijoje, sakė Zoe Konstantopoulou. Pasak sbyla Prancūzijoje susipažinusio šaltinio, A. Vinnikas buvo perduotas Graikijos valdžiai ketvirtadienio popietę, praėjus vos kelioms savaitėms, kai Paryžiaus kasacinis teismas patvirtino jo penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už pinigų plovimą.

43 metų A. Vinnikas pastaruosius dvejus metus buvo laikomas suimtas Prancūzijoje, prieš tai išduotas Graikijos. Dviejų vaikų tėvas seniai įsivėlęs į teisinius ginčus tarp Graikijos, Prancūzijos, Rusijos ir JAV. A. Vinniko advokatas prancūzas Fredericas Belot sakė, kad Vašingtonas darė didelį spaudimą dėl jo kliento ekstradicijos, jis išsiųstas į San Franciską per Bostoną, Jungtinėse Valstijose jam gresia 55 metai kalėjimo.

„Esame pasipiktinę nedraugiškais Graikijos valdžios veiksmais, - pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija, pažadėjusi ginti A.Vinniko interesus. - Rusijos diplomatai darys viską, kad apgintų pagrįstas jo teises ir interesus“.

Iš pradžių A. Vinnikas buvo suimtas 2017 m. liepą šiauriniame Graikijos turistiniame Chalkidikės kurorte. Prasidėjo ilgai trukusios teisminės procedūros, Graikija nagrinėjo susikertančius ekstradicijos prašymus ir galiausiai priėmė sprendimą Prancūzijos naudai. 2020 m. Prancūzijos teismas nuteisė A. Vinniką penkerius metus kalėti už pinigų plovimą, bet išteisino dėl kaltinimo apgauti beveik 200 žmonių naudojant išpirkos reikalaujančią programinę įrangą. Birželio mėnesį nuosprendį patvirtino Prancūzijos kasacinis teismas.

JAV pateikė A. Vinnikui 21 kaltinimą, tarp jų tapatybės vagyste ir prisidėjus prie prekybos narkotikais bei pinigų plovimu. Rusijoje jis ieškomas dėl mažesnių kaltinimų sukčiavimu, suma siekia vos 9500 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS